Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Mielipiteet

Kemin liikuntapaikat päivitettävä 2020-luvulle

Kari Hulkko

Hallituksessa lausuntokierroksella olevan SOTE- uudistuksen mukaan kuntien vastuu hyvinvoinnin- ja terveydenedistäjänä korostuu kuntien perustehtävänä. Yhtenä tärkeänä osana hyvinvoinnin edistämisessä on elinikäisen liikkumisen tukeminen.

Pekka Tiitinen

Kunnan rooli liikuntapolitiikassa on hyvin laaja, mutta yksi merkittävä tehtävä on toimia olosuhteiden rakentajana. Kunta ylläpitää, korjaa ja rakentaa uusia liikuntapaikkoja.

Kemin kaupunki on jo vuosien ajan mahdollistanut alle 18 –vuotiaille ilmaiset tilat harrastamiselle. Päätöksestä huolimatta me valtuutetut emme ole kyenneet tarjoamaan riittävästi tiloja liikunnan harrastamiseen. Tämän valtuustokauden aikana emme myöskään ole investoineet riittävästi liikuntapaikkoihin. Niiden tilanne on jopa huonompi kuin valtuustokauden alussa. Erityisesti lapsille ja nuorille suunnatut liikuntapaikat ovat vähentyneet ja niiden kunto on heikentynyt. Tämä on näkynyt myös negatiivisena muutoksena arvioitaessa lasten ja nuorten hyvinvointia sekä viihtyvyyttä Kemissä.

Liikuntapaikkojen osalta Sauvosaaren yleisurheilukentän kunnostaminen sekä uusien tenniskenttien rakentamisen taloudellinen tukeminen ovat olleet ainoat uroteot liikuntapaikka rakentamisen saralla. Liikuntaihmisenä en voi olla ylpeä enkä pestä käsiäni tämän asian suhteen. Täytyy vilpittömästi myöntää, että näiltä osin olen epäonnistunut omassa tehtävässäni.

Liikuntapaikat täytyy päivittää Kemissä 2020-luvulle. Tiloista on pidettävä huolta suunnitelmallisella ympäristöjohtamisella eivätkä peruskorjaukset saa pitkittyä. Uusien liikuntapaikkojen rakentamisessa tulee painottaa kestäviä rakennusratkaisuja, monikäyttöisyyttä sekä rakennuksen pitkää elinkaarta.

Junkohallin tilalle pitää löytää nopeasti kestävä ratkaisu. Tarvitaan kiinteä eri lajeja palveleva monitoimihalli, jota voidaan laajentaa tarpeen mukaan. Jäähalli vaatii päivittämistä ja energiatehokkuuden parantamista ennen kuin se laitetaan käyttökieltoon. Tervahallilla on edessä kallis korjaus. Tämän vuoksi on järkevämpää rakentaa uusi sisäliikuntahalli uimahallin yhteyteen. Lisäksi uimahallin uudistaminen ja maauimalan liittäminen uuteen halliin on syytä käynnistää nopeasti.

Arvioilta nämä investoinnit maksaisivat n. 23 miljoonaa euroa. Henkilökohtaisesti en näe ongelmaksi lainan ottamista näihin investointeihin. Lainojen korkotaso huomioiden (ennustettu jatkuvan ainakin 10 vuotta) on järkevämpää investoida nyt kuin odottaa.

Investoinneilla voidaan ennaltaehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä ja parantaa kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä. Tällä hetkellä Kemissä käytetään SOTE menoihin yli 100 miljoonaa euroa/ vuosi. Jos näillä ratkaisuilla pystymme vähentämään SOTE menoja 2,3%/v seuraavan kymmenen vuoden ajan, ovat investoinnit maksaneet jo itsensä. Nyt on rohkeiden päätösten eikä vitkuttelun aika.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Toimituksen kommentit
21.4.2021
Paperiteollisuuden alasajo ei jää tähän – hedelmätön vastakkainasettelu ja jankkaus Suomen kilpailukyvystä hautaavat ongelman todelliset syyt
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE