Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Kenestä EU-demarien kärkiehdokas? – ”Marin yhdistäisi eurooppalaisen sosialidemokratian ja äänes­täjäkunnan”

Kolumnit

Eero Heinäluoma

Kirjoittaja on europarlamentaarikko.

Ensi vuoden eurovaalit alkavat nousta keskusteluihin. Vaikka Suomessa on hiljattain käyty eduskuntavaalit, puolueet miettivät jo ehdokaslistoja eurovaaleihin. Aihe puhuttaa myös Euroopan parlamentissa, jossa eurooppalaiset poliittiset puolueet pohtivat kärkiehdokkaiden nimiä. Harvassa ovat sellaiset politiikan supertähdet, joilla on kannatusta ja jotka niittävät mainetta pitkin Eurooppaa.

Eero Heinäluoma

Hollantilainen sosialidemokraatti, komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans on jo pidempään ollut johtavia eurooppalaisen sosialidemokraattisen politiikan hahmoja. Hänen äskeinen ilmoituksensa palata Hollannin politiikkaan pääministeriehdokkaana jättää aukon Brysselissä vaikuttavien päättäjien riviin. Viime eurovaalien alla Euroopan sosialidemokraattinen puolue PES asetti Timmermansin kärkiehdokkaakseen. Lähtökohtana on, että vaalit voittavan puolueen kärkiehdokkaasta tulee uuden komission veturi.

KÄRKIEHDOKKAISTA puhuttaessa moni kysyy, mitä Suomen Sanna Marin tekee. Marin nousi pääministerikaudellaan yhdeksi tunnetuimmista eurooppalaisista päättäjistä. Hänen nimensä on tuttu niin taksikuskeille kuin tarjoilijoille, toimittajille ja eurooppalaisille päättäjille. Samanlaiseen suoritukseen ei yksikään suomalaispääministeri ole kyennyt. Selväsanaiset mediaesiintymiset ja johdonmukainen politiikka ovat hänen valttejaan. Kärkiehdokkaana Marin yhdistäisi eurooppalaisen sosialidemokratian ja edistyksellisen äänes­täjäkunnan.

Sanna Marin olisi todellinen, edistyksellisten arvojen ja ihmisoikeuksien vaihtoehto.

Tulevat eurovaalit ovat todella tärkeät, sillä poliittinen polarisaatio tuottaa kaikkialla Euroopassa politiikaltaan täysin erilaisia vaihtoehtoja. Laitaoikeisto on nousussa ja lisää tämän hetken lukujen valossa paikkojaan kansallisten parlamenttien lisäksi myös Euroo­pan parlamentissa. Tarvitsemme äärioikeiston kasvavalle vaikutukselle selkeän vastavoiman oikeistolaisen EPP-puo­lueen hakeutuessa yhä tiiviimpään yhteistyöhön ääri­oikean laidan puolueiden kanssa.

Marin olisi todellinen, edistyksellisten arvojen ja ihmisoikeuksien vaihtoehto. Ympäristötietoisuus, tasa-arvo, vähemmistöjen oikeudet ja suvaitsevaisuus tulevat nousemaan monen äänestäjän prioriteettilistan kärkeen. Näistä asioista puhuttaessa Marin vakuuttaa. Timmermansin ilmoitus palata Hollannin politiikkaan avasi Marinille jo auki olleen oven apposen ammolleen.

PES valitsee kärkiehdokkaansa eurovaaleihin myöhemmin vahvistuvan aikataulun mukaan, todennäköisesti tammikuussa. Sitä ennen on syytä jatkaa aktiivista toimintaa oikeusvaltion, perusoikeuksien, ympäristön ja demokratian puolesta, niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE