Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Ketään ei saa jättää yksin – liian moni vanhus elää yksinäisyydessä odottaen hoitajan käyntiä

Keskustelu ikäihmisten hoidosta käy kiivaana. Laitoshoidon taso on jatkuvasti keskustelun kohteena. Laitoshoidon hoitajamitoituksesta on saatu aikaan päätös. Toisaalta kotihoitoa ja omaishoitoa pyritään kehittämään. Tähän kotona tehtävään hoitoon ei voi tehdä yhtä selkeää mitoitusta. Tärkeää on pitää huolta siitä, että kotihoitajia on riittävästi.

Sinikka Alenius

Varmin tie pitää kotihoitajien määrä riittävällä tasolla on palkkaus. Kotihoitoon on saatava takaisin ne koulutetut ammattihenkilöt, jotka ovat vaihtaneet alaa kiireisen työtahdin ja alalla maksettavan kehnon palkan takia.

Toisaalta omaishoitajien jaksamista tulee tukea. Lisäksi omaishoitajien tulee voida luottaa siihen, että jos omaishoitaja ei jaksa, hoidettava saa laitoshoitopaikan.

Tärkeä päätös tehdään, kun arvioidaan, onnistuuko hoito kotona vai ei. Tällöin tulee kuulla ikäihmistä ja niitä omaisia, jotka tuntevat vanhuksen olot. Parhaimmillaan päätös tehdään kotihoidon, lääkärin ja omaisten yhteistyönä.

NYKYMENOLLA liian paljon vanhuksia elää yksinäisyydessä odottaen hoitajan käyntiä. Liikuntakyky ei mahdollista ulkona käymistä. Ihminen tottuu monenlaisiin oloihin, mutta vanhuksia – eikä ketään – tule jättää yksinäisyyteen. Ihminen on sosiaalinen ja tarvitsee muita ihmisiä.

Julkisten toimijoiden tulee huolehtia siitä, että vanhukset saavat ne etuudet, jotka heille säädösten mukaan kuuluvat. Etuuden saanti ei saa olla kiinni ikäihmisen toimintakyvystä tai siitä, osaako hän itse hakea etuisuuksia tai huolehtiiko joku läheinen ikäihmisen eduista.

Ikäihmisen kotihoitoa sekä omaishoitoa varten laadittavat palvelusuunnitelmat ovat kotona tapahtuvan hoidon perusta. Jokaiselle palvelusuunnitelmalle on määrättävä vastuuhenkilö, joka seuraa sitä, että hoito tapahtuu suunnitellulla tavalla. Näin saadaan parasta hoitoa koko Satakunnan alueella.

Kirjoittaja on SDP:n eduskuntavaaliehdokas ja kaupunginvaltuutettu Porista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE