Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kiistellyn käännytyslain kohtalo ratkeaa puoliltapäivin – äänestyksestä tulossa tiukka

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Käännytyslaiksi kutsutun poikkeuslain kohtalo ratkeaa tänään eduskunnassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Äänestyksestä on tulossa tiukka, sillä lain kiireelliseksi julistaminen vaatii viiden kuudesosan enemmistön. Laki tarvitsee siksi myös reippaasti opposition tukea.

Hallituspuolueista kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien edustajien odotetaan äänestävän lain puolesta. RKP:n eduskuntaryhmä tukee lakia yhtä kansanedustajaa lukuun ottamatta: Eva Biaudet vahvisti torstaina STT:lle äänestävänsä lakia vastaan.

Oppositiopuolueista vasemmistoliitto ja vihreät ovat kertoneet vastustavansa lakia. SDP:n ryhmä kannattaa esitystä, mutta kuusi sen kansanedustajaa aikoo äänestää lakia vastaan vastoin eduskuntaryhmänsä kantaa.

Muista oppositioryhmistä keskusta ja Liike nyt sekä oman eduskuntaryhmän perustanut Timo Vornanen kannattavat lakia.

KOKOOMUKSEN eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen ennakoi eduskunnassa torstaina, että riittävän enemmistön kokoamiseen lain taakse on hyvät edellytykset.

Äänestystulokseen voivat vaikuttaa ratkaisevasti myös mahdolliset edustajien poissaolot.

Lakia kannattava Annika Saarikko (kesk.) kertoi myöhään torstai-iltana lapsensa syntymästä. Saarikko ilmoitti jo aiemmin olevansa poissa äänestyksestä. Lakia kannattavat SDP:n Eveliina Heinäluoma ja keskustan Hilkka Kemppi ovat viimeisillään raskaana, mutta ovat tiettävästi osallistumassa äänestykseen.

Tiistain täysistunnosta puuttunut perussuomalaisten Mauri Peltokangas ennakoi keskiviikkona Facebookissa, että äänestää käännytyslain puolesta, jos hän ”on tolpillaan” perjantaina. Peltokangas on ollut sairauslomalla.

Koska puhemies ei äänestä ja Annika Saarikko on poissa, annetaan ääniä korkeintaan 198. Viiden kuudesosan enemmistö lasketaan annetuista äänistä, joihin ei lueta tyhjiä ääniä. Se tarkoittaa, että ei-ääniä saa olla korkeintaan 33, jotta poikkeuslaki voidaan julistaa kiireelliseksi. Jos ei-ääniä annettaisiin 33, vaatisi viiden kuudesosan enemmistö 165 jaa-ääntä.

Jos useampi käännytyslain kannattajista on syystä tai toisesta poissa perjantain äänestyksestä, lain kiireelliseksi julistamisen torppaamiseen riittäisi pienempikin määrä ei-ääniä kuin 33.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE