Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kiuru Uutissuomalaiselle: Sote-uudistus pysähtyy perustuslakivaliokuntaan

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.).

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kiistelty puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) arvioi, ettei sote-uudistus tule koskaan eduskunnan suuren salin äänestykseen. Asiasta kertoo Uutissuomalainen.

– Kyllä se näin tulee olemaan, Kiuru vastaa Uutissuomalaisen kysymykseen tiistaisessa haastattelussa.

Kiuru sanoo, että sosiaali- ja terveysvaliokunta saa tehtyä mietintönsä, mutta uudistus pysähtyy perustuslakivaliokuntaan. Kiurun mukaan opposition edustajat valiokunnassa yrittävät parantaa hallituksen esitystä, jotta perustuslakivaliokunta voisi sen hyväksyä, mutta hallituksen edustajat eivät tätä hyväksy.

– Minä olen ainoa, joka työskentelee sen eteen, että esitys voisi mennä läpi, Kiuru sanoo.

Kiuru perustelee näkemystään uudistuksen heikolla valmistelulla ja aikatauluongelmilla. Hän kertoo, että hallituksen pohjaesityksissä on ollut satoja virheitä, joita se on joutunut korjaamaan.

– Valinnanvapauslain 103 pykälästä yli puolet – 53 – oli muutettu kesäkuun vastineessa verrattuna maaliskuun esitykseen. En ole koskaan nähnyt tällaista. Muutamia pykäliä voidaan aina muuttaa, mutta nyt yli puolet.

Kiurun mukaan valinnanvapauslain lisäksi pöydällä on paljon soteen liittyviä esityksiä, jotka eivät todennäköisesti läpäise perustuslakivaliokunnan seulaa. Näistä hän mainitsee tietosuojalain, valinnanvapauslakiesityksen notifioinnin sekä kuntien ja kuntayhtymien mahdollisen omistussuojan eli sen, voidaanko kuntien omaisuutta siirtää maakunnille.

“Keväällä istuttiin kahdessa kuukaudessa jo 200 tuntia.”

Hallitus on linjannut, että esitystä valinnanvapauslaiksi ei lähetetä EU:n komissiolle hyväksyttäväksi eli notifioitavaksi. Kiurun mukaan esitys on notifioitava.

– Hallituksen neuvottelema pohja on niin heikko, että se jää kiinni tietosuojalaista ja notifioinnista.

Sote-esityksen valmistuminen siirtyy Kiurun mukaan myöhäissyksyyn. Sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu seuraavan kerran 20. elokuuta, jolloin hallitus tuo uuden täydentävän esityksen valiokunnalle.

Eduskuntatyö alkaa 4. syyskuuta, mutta sote-valiokunta tulee sorvin ääreen 3. syyskuuta ja päättää silloin aikatauluista.
Kiuru kertoo, että valiokunta on kokoontunut huhtikuun puolivälin jälkeen superaikataululla, mutta niin ei voida jatkaa.

Normaalivuosina valiokunta istuu noin sata tuntia vuodessa.

– Keväällä istuttiin kahdessa kuukaudessa jo 200 tuntia.

Kiuru kysyy, kuinka monta kuukautta voidaan jatkaa näin, koska se sekoittaa eduskunnan muuta lainsäädäntötyötä. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet istuvat muissakin valiokunnissa, mutta he eivät ehdi niiden kokouksiin.

– Minua syytetään siitä, että valiokunta ei ole toimintakykyinen, mutta pelkään, että tällä menolla eduskunta ei ole toimintakykyinen.

Kiurun mukaan eduskunta ei voi rikkoa säätämiään lakeja, ja nyt työaikalain määrittelemät tunnit ovat täynnä. Valiokuntaneuvokset eivät saa tehdä yhtään ylitöitä.

Toisena ongelmana Kiuru pitää sitä, että pakettiin kuuluu yhdeksän lakia ja niistä pitäisi kirjoittaa satojen sivujen mietinnöt.
Ainuttakaan ei ole vielä aloitettu. Valiokuntaneuvoksilla ei ole aikaa kirjoittaa mietintöjä, koska he istuvat valiokunnissa ja ylityötunnit ovat täynnä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE