Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Kokoomus saattaisi olla valmis jopa purkamaan oppivelvollisuusiän noston – näin Kai Mykkänen kommentoi Helsingin pormestariasetelmia

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä esitteli tänään oman kilpailevan mallinsa hallituksen päätökselle nostaa oppivelvollisuusikää.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen vaikuttaa näkevän mahdolliseksi jopa sen, että kokoomus voisi lähteä hallitusvastuuseen päästessään ajamaan päätöksen purkamista.

– Jos se ei toimi, niin totta kai pitää olla mahdollisuus myös, ettei se ole sellainen pakkopaita, jossa ollaan kiinni. Jos näyttää siltä, että se vaikeuttaa toisen asteen laajaa läpäisyä, niin sittenhän siihen pitää reagoida, hän muotoilee asian.

– Kyllähän tällaisia reformeja pitää sitten myös osata tarkistaa kokemuksen perusteella, mutta tämä ei ollut nyt lukkoonlyöty, hän toisaalta sanoo.

Hän toteaa myös, että asiaa täytyy arvioida sen pohjalta, miten vaikeaksi hallituksen mallin toimeenpano osoittautuisi ja tuoko oppivelvollisuusiän nosto 18 vuoteen enemmän ongelmia kuin oppimista.

– Nythän tässä on kasvavasti ilmassa kyllä alalla sitä, että toimeenpanon aloittaminen jo 2021 on äärimmäisen haasteellinen. Katsotaan sitten, jos alkaa kertyä siitä kokemuksia, että mitä se tarkoittaa, Mykkänen toteaa.

Lakia on tarkoitus soveltaa ensimmäisen kerran niihin oppivelvollisiin, joiden oppivelvollisuus nykyisen lain mukaan päättyy vuonna 2021.

Oppivelvollisuusiän nostaminen on yksi Sanna Marinin (sd.) hallituksen tärkeimpiä päätöksiä, jonka hallitus muun muassa katsoo nostavansa työllisyyttä pitkällä aikavälillä. Perusasteen käyneiden työllisyys on paljon heikompaa kuin toisen asteen suorittaneiden.

Strategiana pormestaripelissä haastaa Halla-ahoa

Kylmänä suihkuna kokoomukselle tuli hiljattain Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren päätös olla tavoittelematta jatkokautta. Vapaavuori keräsi viime kuntavaaleissa suuren äänipotin.

Nyt kokoomus etsiikin kuumeisesti uusia nimiä pormestariehdokkaaksi. Puheenjohtaja Petteri Orpo on painottanut, että asia on ensisijaisesti Helsingin piirin vastuulla mutta puoluejohto tukee prosessia.

Kansanedustaja Wille Rydman sanoi Demokraatille eduskunnassa, että harkitsee asiaa.

– Kyllä minä olen aika syvälle juurtunut paljasjalkainen tapiolalainen, että Espoossa olen ehdolla ja tällä hetkellä valtuuston puheenjohtajana. En ole vakavasti edes miettinyt moisia. Uskon, että meillä löytyy kyllä sellaisia valovoimaisia nimiä, jotka lähtevät Helsingin pormestarikisaan, sanoo puolestaan Kai Mykkänen.

Eli se (Helsingin pormestariehdokkuus) on poissuljettu?

– Pitäydyn tässä, että en ole moista harkinnut, Mykkänen sanoo.

Kokoomukselle olisi luonnollisesti tärkeää saada ehdokkaaksi kilpailukykyinen nimi.

– Se on varmasti erittäin tärkeä asia kevään kuntavaalien menestykselle erityisesti Helsingissä ja tietysti sikäli kovasti toivon, että saamme vahvan vastavoiman Halla-aholle (ps.). Tämä Helsingin vaaliasetelma vastuun ja myöskin kansainvälisen pääkaupunkiseudun näkökulmasta on näin espoolaisenakin tärkeä. Mutta en myöskään maalaisi tästä nyt semmoista kohtalonkysymystä kansallisen kokoomuksen tulevaisuudelle. Kyseessä on kuitenkin yhden kaupungin kuntavaalikysymys, Mykkänen sanoo.

Mykkäsen puheiden perusteella kokoomus vaikuttaa siis hakevan lentoa kannatukselleen Helsingissä nimenomaan pyrkimälla pormestariehdokkaan kautta vastinpariksi perussuomalaisten ehdokkaalle.

– Henkilökohtaisesti näen niin, että kyllähän nyt Halla-ahon tulo tähän kisaan sähköistää Helsingissä sen ilmapiirin niin, että hän tulee olemaan vahva ja näkyvä persoona, jota kohti virittäydytään tässä. Me haluamme rakentaa vastuullista, turvallista mutta kansainvälistä Helsinkiä, joka on kilpailukykyinen ja jonka talous on kunnossa ja puolustaa sitä asemaa. Siihen tehtävään valitaan. Kyllä se vastapooli persoonana silloin on Halla-aho. Totta kai siinä sitten myös varmasti vihreiden, demarien ja muiden puolueiden ehdokkaat kilpailevat tässä kokonaisuudessa, Mykkänen toteaa.

Esillä mahdolliseksi kokoomuksen pormestariehdokkaaksi on ollut myös esimerkiksi entinen pääministeri Alexander Stubb. Sen, lähteekö Stubb kisaan, tietää Mykkäsen mukaan ainoastaan Stubb itse. 

Sdp:n pormestariehdokas on apulaispormestari Nasima Razmyar.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon lisäksi kisassa on jo mukana myös Liike nytin puheenjohtaja, kansanedustaja Hjallis Harkimo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
3.12.2020
Perussuomalaiset tukee linjallaan Unkarin ja Puolan räikeyksiä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE