Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kommentti: 5 asiaa, jotka uusimmat gallupit kertovat siitä missä mennään

Antti Rinne ja Juha Sipilä.

Politiikan syksy on nyt toden teolla käynnistynyt. Hallituksen budjettiesitys on pöydässä. Eduskunta palasi normaaliin arkeen tällä viikolla. Jos joku odotti ns. kilpailukykysopimuksen jälkeen poliittisen tilanteen suuresti rauhoittuneen, hän oli väärässä. Poliittisia myrskyjä on luvassa, kun puolueet alkavat kääntää jo katseitaan myös kevään kuntavaalien suuntaan.

Helsingin Sanomat julkaisi viimeisimmän puoluegallupinsa elokuun lopulla. Ylen tuorein ilmestyi tällä viikolla.

Mittausten perusteella uskaltaa tehdä joitain päätelmiä.

1.) SDP:n kesän notkahdus näyttää jääneen tilapäiseksi

Demarit putosivat selvästi alle 20 prosentin kannatuksen kesällä. Tilannetta selitettiin, minä mukaan lukien, muun muassa muiden puolueiden puoluekokouksilla ja henkilövaaleilla, jotka toivat niille näkyvyyttä. Hallituksen kuin käärmettä pyssyyn ajamasta ns. kilpailukykysopimuksesta saatiin sovittua alkukesästä. Sen taakse asettuminen söi SDP:n kannatusta. On myös huomattava, että monena muunakin lähivuosien kesänä SDP:n kannatus on pudonnut. Vain vuonna 2012 puolue mittautti vuoden korkeimmat luvut kesällä. Nyt kun kiky:ssä on nimetkin alla perinteisten loppulypsyjen jälkeen, huomio on ollut hallituksen ns. työllisyyspaketissa. Työn palautuminen asialistalle näyttää tehneen hyvää SDP:lle. Helmikuussa selviää, kenen johdolla puolue lähtee kuntavaaleihin.

Petteri Orpo.

2.) Kokoomuksen puheenjohtajan vaihto ei tuonut suurta muutosta

Kokoomus kävi ainakin ulospäin mielenkiintoisen riidattoman puheenjohtajakampanjan etenkin sen lähtökohdat muistaen. Alexander Stubb sai haastajan hallituksen sisältä, kun sisäministeri Petteri Orpo lähti vaaliin valtiovarainministeriä vastaan. Orpo veti oman kiertueensa monella tapaa sammutetuin lyhdyin, luottaen pikemminkin siihen, että vähemmän on enemmän. Kolmas ehdokas Elina Lepomäki hoiti kisan säväyttävimmät avaukset. Stubb taisteli mutta hävisi. Kokoomuksen kannatus kääntyi kesällä nousuun, mutta nousu näyttää nyt jääneen hetkelliseksi. Uutena valtiovarainministerinä Orpo on paljon esillä, mutta kokoomuksen suosio on taas samaa luokkaa kuin pj-vaalin alla. Sen suosio on silti vakaata.

Ville Niinistö.

Ville Niinistö.

3.) Vihreiden nousu on tasoittunut ellei jo jämähtänyt

Viimeisen vuoden aikana moni on arvatenkin miettinyt, missä vihreiden nousun rajat lopulta menevät. Voisiko ympäristöpuolueena avannut vihreät nousta sellaiseksi yleispuolueeksi jo tällä vaalikaudella, että se haastaa tosissaan myös Suomen suuret puolueet? Ville Niinistön terhakan terävä profiili on kantanut pitkään ja korkealle. Syksyn alussa on merkkejä siitä, että tämänhetkinen lakipiste on saavutettu. Sekä HS:n että Ylen mittauksissa vihreät on tullut alas, joskin täysin virhemarginaalin puitteissa. Jos työ-keskustelu nousee syksyn poliittisen keskustelun keskiöön, vihreillä voi olla vaikeuksia vakuuttaa niitä, jotka eivät vielä ole sen kelkassa. Jo ensi vuonna vihreillä on uusi haaste: puheenjohtaja vaihtuu.

Timo Soini.

Timo Soini.

4.) Perussuomalaisten pudotus on ohi

Vuoden verran liukumäkeä alaspäin mennyt populistipuolue on saanut maistaa hallitusvastuun katkeraa kalkkia, mutta jos jotain hyvää hakemalla hakee, se on siinä, että pudotus on seisahtunut. 8—9 prosentin kannatus on tietysti masentava puolueelle, joka nappasi eduskunnasta toiseksi suurimman puolueen paikan vain vuosi sitten. Kuntavaaleja ajatellen perussuomalaisilla on paljon vähemmän puolustettavaa: “vain” rapiat 12 prosenttia. Se antaa lyhyen tähtäimen toivoa puolueelle, kuten sekin, että monta hallituksen kipeintä päätöstä on jo takana.

5.) Keskusta ei horju eikä huoju, vielä

Keskustan kannattamiselle ei näy tällä hetkellä vaihtoehtoa. Puolueen kannatus on pysynyt koko vaalikauden ajan yli 20 prosentissa. Suuri osa heistä, jotka pettyivät keskustaan ennen vuoden 2011 vaaleja ja vaihtoivat perussuomalaisiin, ovat palanneet, eivätkä he usko enää perussuomalaiseen “vaihtoehtoon”, joka istuu samassa hallituksessa. Myös kokoomus, perinteinen oikeistovastus, jakaa vastuuta Juha Sipilän luotsaamassa poppoossa. Sipilällä on puolue otteessaan, ja keskustan tila vaikuttaa vakaalta, vaikka puolueen joitain vanhempia vaikuttajia välillä heikottaakin pääministerin joskus runnovassa tyylilajissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE