D-analyysit

Kommentti: Juha Sipilä ampaisi vaalilaukalle – käytti kyseenalaista termiä ja ilmoitti olevansa varma keskustan vaalimenestyksestä

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

Toimituspäällikkö

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

Toimituspäällikkö

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

Toimituspäällikkö

Keskustan eduskuntaryhmä asettui tukevasti ensi kevään vaaliasentoon kokoontuessaan tänään Vantaalla. Vaaliretoriikkaa viljelivät vuorollaan sekä pääministeri Juha Sipilä että keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen. Kummankin kovenevien puheiden taustalla kytee keskustan heikko kannatustilanne.

Sipilä toisteli termiä ”vihervasemmisto”, jota poliittinen oikeisto viljelee leimaavana ilmaisuna vastustajistaan. Kannatuskatoa potevan puolueen puheenjohtaja kertoi pitävänsä ”vi­her­va­sem­mis­ton ar­gu­men­taa­ti­o­ta leik­kauk­sis­ta pait­si ob­jek­tii­vi­ses­ti kat­so­en vir­heel­li­se­nä myös epä­oi­keu­den­mu­kai­se­na”.

– Tei­dän jäl­ki­än­ne olen yh­des­sä muun hal­li­tuk­sen kans­sa vii­me vuo­den kor­jan­nut, Sipilä arvosteli.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen tutkija Niko Hatakka huomautti Twitterissä, että vihervasemmisto-termin alkuperä on oikeistopopulistisessa viholliskuvastossa. Hän sanoo Sipilän omaksununeen termin ”ongelmitta” ja käyttävän sitä ”jopa samassa tarkoituksessa”.

Puoluekannatuskyselyissä keskusta on pudonnut kauas gallupien kärkeen nousseen SDP:n taakse. Sipilä ilmoitti kuitenkin Vantaalla itsevarmasti, että keväällä tilanne on keskustan kannalta valoisampi.

– Olen varma, että kun kansalaiset kävelevät kohti vaaliuurnia ensi vuoden huhtikuussa, he päättävät antaa äänensä niille, jotka ovat saaneet talouden kuntoon eivätkä niille, jotka saivat sen sekaisin tai olivat kyvyttömiä sitä korjaamaan.

Ryhmyri Kaik­ko­nen säesti kesähelteillä polleuttaan kasvattanutta Sipilää nyrkkeilytermeillä.

– Kes­kus­tal­la on tai­to nous­ta kan­vee­sis­ta, ha­kea kan­sal­ta luot­ta­mus ja pa­la­ta ta­kai­sin ke­hään en­tis­tä vä­ke­väm­pä­nä. Ja näin ai­om­me myös nyt teh­dä.

– Jos ko­koo­muk­ses­sa ja de­ma­reis­sa suun­ni­tel­laan, et­tä teh­dään­pä täs­tä hei­dän vä­li­nen kak­sin­tais­te­lu, jou­dun an­ta­maan kes­kus­ta­lai­sen myr­sky­va­roi­tuk­sen. Tä­män asi­an päät­tää Suo­men kan­sa, ei si­ni­pu­nan puo­lu­e­toi­mis­to­jen po­lit­ru­kit, Kaik­ko­nen tä­räyt­ti.

Sipilän ja Kaikkosen puheiden perusteella politiikan tulevasta syksystä on tulossa pätsikuuma. Myös levällään oleva sote-ratkaisu kiristää hallitushermoja. Sote-valiokunnassa hallituspuolueet päättivätkin heti syksyn ensimmäisessä kokouksessa lyödä oppositiolle luuta kurkkuun äänestämällä asiantuntijoiden kuulemisten lopettamisesta. Minkä taakseen jättää sen edestään löytää.

Pääministeripuolueessa mitä ilmeisimmin pelätään kolmanneksi pyöräksi jäämistä vaalikamppailussa. Uhka on todellinen, mutta siitä keskusta saa syyttää lähinnä itseään. Keväällä SDP nousi toistuvasti otsikoihin esittelemällä omia visioitaan ja vaihtoehtojaan. Kesällä oppositiojohtaja repäisikin eroa kilpailijoihinsa gallupeissa ja kyselyssä myös Antti Rinteestä on kuoriutunut aito pääministerikandidaatti. Kokoomus taas tiedetään oivalliseksi vaaliorganisaatioksi, joten keskustan sapekkaan huolen ymmärtää.

Ehkä on vanhaa maailmaa odottaa edes pääministeriltä malttia välttää liian varhainen vaalilaukalle karkaaminen. Nyt Sipilä taistelutovereineen näyttää viis veisaavan pilttuusta ja sen vartijoista.

Pääministeri ei ehkä ymmärrä ristiriitaa, joka syntyy hänen ärhentelystään. Toisaalta ”kansa” näyttää yhä paremmin ymmärtävän, että muun muassa leikkaukset, joita Sipilän johtama hallitus on tehnyt, tuntuvat konkreettisesti kukkarossa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat