Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

29.9.2023 07:45 ・ Päivitetty: 29.9.2023 07:46

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Yli-Viikarin valitushakemuksen – irtisanomispäätökset ovat lainvoimaisia

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
VTV:n ex-pääjohtaja Tytti Yli-Viikari Helsingin hovioikeudessa 21. huhtikuuta.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on hylännyt Valtiontalouden tarkastusviraston VTV:n entisen pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin valituslupahakemukset irtisanomisistaan. Irtisanomispäätökset tulivat näin lainvoimaisiksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

EDUSKUNTA irtisanoi Yli-Viikarin VTV:n pääjohtajan paikalta kesällä 2021. Yli-Viikari aikoi palata hoitamaan ylijohtajan taustavirkaansa virastossa, mutta VTV irtisanoi hänet siitäkin.

Tätä ennen Yli-Viikari oli tuomittu virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta sekä kavalluksesta. Syytteet liittyivät muun muassa VTV:n virkamiehen kanssa tehtyyn lainvastaiseen virkasopimukseen sekä Yli-Viikarin lentopisteiden käyttöön. Myös tämä tuomio tuli lopulliseksi aiemmin tällä viikolla, kun korkein oikeus ei myöntänyt Yli-Viikarille valituslupaa.

Yli-Viikari haki KHO:sta valituslupaa Helsingin hallinto-oikeuden ratkaisuun. Hallinto-oikeus oli hylännyt Yli-Viikarin valitukset irtisanomisistaan, koska se katsoi, että eduskunta ja VTV olivat perustellusti menettäneet luottamuksensa Yli-Viikariin.

Hallinto-oikeus korosti, että VTV:n asema valtionhallinnossa on merkittävä ja sen pääjohtajan virassa toimivalta edellytetään luotettavuutta ja erityistä huolellisuutta.

OIKEUDEN mukaan Yli-Viikari oli eduskunnan tarkastusvaliokunnassa muun muassa kieltäytynyt kertomasta lentopisteiden käytöstä ja suhtautunut piittaamattomasti matkasuunnitelmien ja -laskujen laatimiseen.

-  Hallinto-oikeus katsoo, että eduskunta on voinut arvioida edellä mainittujen seikkojen heikentäneen eduskunnan luottamusta valittajan kykyyn toimia pääjohtajan tehtävässä ja ottaa kokonaisharkinnassa huomioon myös asian käsittelyssä ilmenneen valittajan kykenemättömyyden ymmärtää omaa vastuutaan pääjohtajana, oikeus sanoi.

Oikeuden mukaan samat teot heikensivät Yli-Viikarin edellytyksiä toimia myös VTV:n ylijohtajan virassa ja johtivat siihen, että virastolla ei ollut enää luottamusta tämän edellytyksiin ja kykyyn toimia johtavassa asemassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU