Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

”Koulutus uhkaa jäädä muiden teemojen varjoon” – Kansa vaatii: poliitikkojen syytä olla kiinnostuneempia

lehtikuva / sari gustafsson

Pienryhmät ja oppimisen tuki nousi Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n Taloustutkimuksella teettämän koulutuspoliittisen kyselyn suosituimmaksi tavoitteeksi kyselyn kaikkiaan yhdestätoista väittämästä. Suomalaisista peräti 96 prosenttia on täysin tai melko samaa mieltä siitä, että jos oppilaan tuen tarve sitä edellyttää, hänelle pitää järjestää opetusta pienryhmässä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Kansalaiset ymmärtävät, kuinka tärkeää on, että lapset ja nuoret saavat tarvitsemaansa tukea oppimiseen. Tulos kertoo myös siitä, että monen mielestä oppimisen tuki ei nykyisellään toimi, OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka arvioi kyselyn tulosta.

Sitä tukee myös aiempi OAJ:n selvitys, jonka mukaan vain kolme prosenttia opettajista on sitä mieltä, että kolmiportaisen tuen resurssit ovat riittävät.

Myös opettajien kelpoisuusvaatimusten säilyttäminen vähintään nykyisellä tasolla saa laajan kannatuksen. Kolmanneksi eniten väittämistä kannatusta sai valtion rahoitus koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmien korjaamiseksi.

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta on vähintään melko samaa mieltä siitä, että poliitikkojen pitäisi olla kiinnostuneempia koulutuksesta.

– Tämä on ilahduttava tulos, sillä vaalikeskusteluissakin koulutus uhkaa usein jäädä muiden teemojen varjoon. Kiinnostavaa on, että tärkeimpänä asiaa pitävät yli 50-vuotiaat, Misukka huomauttaa tiedotteessa.

Koulutusleikkaukset ja niiden dramaattiset seuraukset muistetaan.

Kyselystä käy ilmi, että koulutusmyönteisyys yhdistää suomalaisia läpi puoluekentän. Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta kannattaa koulutukselle pitkän aikavälin kasvuohjelmaa, jolla nostettaisiin rahoitustasoa. Tämä saa OAJ:n alkuvuodesta tekemän kyselyn mukaan kannatusta myös puolueilta.

– Taloustutkimuksen kyselyn perusteella koulutusleikkaukset ja niiden dramaattiset seuraukset muistetaan. Opetusta on vähennetty ja opetusryhmiä suurennettu, OAJ:n koulutuspoliittinen asiantuntija Suvi Pulkkinen huomauttaa.

Suomalaiset toivovat, että poliitikot korjaisivat rahoituksen kestävälle tasolle, jotta täydet opiskeluviikot ja riittävä määrä opetusta voitaisiin turvata.

– Tätä kannattavat myös lähes kaikki eduskuntapuolueet, joten pitäisi olla itsestään selvää, että tuleva hallitus korjaa tehdyt koulutusleikkaukset.

Eroa eri puolueiden kannattajien välillä syntyi, kun kysyttiin, pitäisikö voiton tavoittelua yksityisessä varhaiskasvatuksessa rajoittaa. Kokoomuksen kannattajat suhtautuvat vaatimukseen muita penseämmin.

– Kiinnostava havainto oli sekin, että oppivelvollisuuden pidentämistä loppupäästä kannattivat vahvimmin 15–24-vuotiaat eli ne ikäluokat, joita asia läheisimmin koskettaa. Oppivelvollisuuden pidentämiselle antoi tukensa kolme neljästä vastaajasta, Pulkkinen toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE