Politiikka

Krista Kiuru avasi 0,7:n hoitajamitoitukseen siirtymistä 

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Uuden hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Uuden hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Uuden hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Uusi perus- ja perhepalveluministeri Krista Kiuru (sd.) avasi tänään medialle sitä, miten hallitus aikoo toteuttaa 0,7 prosentin hoitajamitoituksen.

Pääministeri Antti Rinne on aiemmin arvioinut Demokraatille, että lopullisena tavoitteena olisi se, että hoitajamitoitus olisi 0,7:ssä vuoden 2025 paikkeilla.

– Se lähtee käyntiin jonkin ohjelman kautta ja lisääntyy vuosittain, Rinne kertoi.

Kiuru toteaa myös, että hoitajamitoituksesta on tehty pidempi tiekartta.

– Pääministeri on siinä oikeassa, että sen siirtymäajan pitää olla tarpeeksi pitkä. Olemme suunnitelleet tiekarttaa hallitusohjelmaneuvotteluryhmässä olleessa ryhmässä tarpeeksi uskottavaksi liittyen myöskin asiantuntijatietoon, jota on olemassa. Kun tätä ei ole nyt varsinaisesti vielä hallitusohjelmassa, en halua nyt tässä vaiheessa ensimmäisenä päivänä ministerinä ottaa vielä tähän tiekartta-ajatteluun kantaa, Kiuru lausui.

Kiuru linjasi, että sitovasta hoitajamitoituksesta on päätettävä ensin eduskuntatasolla. Kiuru totesi, että kuten aikoinaan on sanottu, itse kirjaus on vietävissä lakiin nopeasti. 

Kiuru kuitenkin muistutti mitoituksen liittyvän vanhuspalvelulakiin.

– Kun mitoituksen tarkempi määrittely täytyy tehdä erityisen huolellisesti, se pitää laittaa osaksi vanhuspalvelulakia. Tältä osin en osaa tässä vaiheessa ennustaa, kuinka nopeasti vanhuspalvelulaki on mahdollista uudistaa, koska muitakin tarpeita kuin tämä itse vähimmäismitoitus on.

Kiuru muistuttaa myös hoivan vähimmäismitoituksen yhteydestä muuhun hoivakenttään. Myös esimerkiksi kotihoitoa joudutaan arvioimaan.

– Neljän viikon valmistelun perusteella on ainakin saamamme asiantuntija-arvioiden mukaan olennaista ottaa huomioon myöskin se, että ei ole kysymys vain ympärivuorokautisen hoivan mitoituksen parantamisesta, vaan joudumme myöskin katsomaan, mistä henkilökunta tulee. Siltä osin kotihoidon kuntoon laittaminen tulee tähän työhön mukaan, mikä vaikeuttaa tehtävän suorittamista ja tuo lisähaasteita. 

Kiurun mukaan hallitusneuvotteluissa syntyi vanhuspalvelulain päivityksen ohella myös yksimielisyys laajasta ikäihmisten ohjelmasta, joka sitoo muitakin ministeriöitä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 16/19
KÄTKETTY VENÄJÄ - Putinin suosio laskee
VÄRIKÄS SUOMI - Emme pärjää ilman maahanmuuttoa
SIXTEN KORKMAN - Ison kuvan hahmottaja
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

PT arvioi Suomen talouden jäähtyvän – näin käy Eila Eläkeläiselle ja Tomi Työttömälle
17.9.2019

Luetuimmat


Uusimmat