D-analyysit

Kommentti: Kuinka kovalla kassaralla tätä pitää takoa? Se on lakko nyt!

Kari Hulkko
Toimituksen kommentit

Juhani Aro

Toimittaja

Rälläkkä lakkaa laulamasta, mikäli Teollisuusliiton lakot toteutuvat.
Kari Hulkko
Toimituksen kommentit

Juhani Aro

Toimittaja

Rälläkkä lakkaa laulamasta, mikäli Teollisuusliiton lakot toteutuvat.
Kari Hulkko
Toimituksen kommentit

Juhani Aro

Toimittaja

Rälläkkä lakkaa laulamasta, mikäli Teollisuusliiton lakot toteutuvat.

Mahtavan ja uutuuttaan kiiltelevän Teollisuusliiton ensimmäinen valtuuston kokous jää historiaan. Monellakin tavalla. Ensimmäinen – ja tärkein seikka – suhahti ohi yleensä niin valppaan lehdistön silmien ja korvien. Vai liekö kyse siitä, että sukupolvi on toimittajakentässä vaihtunut rajusti ja lyhyen ajan sisällä. Siinä helposti nykytahdissa tärkeimmät uutiset lipuvat uutisvirran pinnan alla ohi kuin uppotukki.

Rohkenen näin liki viimeisenä dinosauruksena ja 37 vuoden kokemuksella sanoa, että tänään kävi juuri näin. Siinä ei paljoa paina Hakkaraisen kännisekoilut, eikä kehnon salapoliisiromaanin juonenkäänteet, kun Teollisuusliitto lähti asialle.

Teollisuusliitto tuli nimittäin julistaneeksi tarvittaessa valtakunnallisen lakon, kun sen valtuusto vaati liittoa  ”valmistelemaan toimia, jotka mahdollistavat poikkileikkaavasti liiton ammattiosastojen valmistautumisen poliittisiin lakkoihin”.

Teollisuusliiton kaikki alat ovat syksyllä solmitun työehtosopimuksen piirissä. Sitä vastaan lakkoileminen on laitonta ja tietää isoja rapsuja.

Mutta poliittinen lakko. Se on sallittu painostuskeino esimerkiksi maan hallituksen päätöksiä vastaan. Ja kun sen järjestäjänä on vielä ammattiosasto, ei mikään taho voi haastaa oikeuteen lakkoilijoita.

Valtakunnalliseksi lakon tekee, jos kaikki ammattiosastot aloittavat lakkonsa yhtäaikaa. Vaikutus on silloin sama kuin totaalilakolla sopimuksettomana aikana. Ala pysähtyy. Tehtaan portit pysyvät kiinni.

Ei voi sanoa, etteivätkö ay-johtajat olisi varoittaneet  Juha Sipilän (kesk.) hallitusta lukemattomia kertoja. Asioita vähänkin seuraava on tiennyt, että paine pannussa kasvaa koko ajan. Teille, arvon lukijani, ei tarvinne kertoa, miksi se nyt ylipaineventtiili vihelsi.

Paikallinen lakko. Samalla valtakunnallinen. Poliittinen. Oiva keksintö, etten paremmin sano.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 2 Demokraatti
KOHTI PÄÄSTÖTTÖMYYTTÄ - Politiikan poukkoilu on myrkkyä
AIVOJEN ARVOITUS - Seksi helpottaa
JÄÄHYVÄISET ASEELLE - Viimeinen Nieminen Vee
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


RANE AUNIMO

Uusi laskelma julki: SDP:lle 47 kansanedustajaa, kokoomukselle 40 – perussuomalaiset ja vihreät lähellä maksimiaan
22.1.2019

Luetuimmat


Uusimmat