Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Mielipiteet

Kuka meitä hoitaa tulevaisuudessa?

iStock

Hyvinvointiyhteiskuntamme on pahanlaatuisessa kriisissä. Ei pelkästään koronapandemian ja sen seurannaisilmiöiden takia. Työvoiman saantiin liittyvät pitkäaikaiset rakenteelliset ongelmat ovat suuret.

Eija Tuohimaa

 

Alkuvuodesta Keva kertoi yhdistäneensä kuntien eläköitymiseen liittyvät tilastot koulutuspaikkamääriin, avoimiin työpaikkoihin sekä työvoimatilastoihin. Tulos oli karmaiseva. Nyt jo tarvittaisiin yli 8000 sairaanhoitajaa. Kova pula on myös sosiaalityöntekijöistä ja sairaanhoitajista. Yli 1000 yleislääkäriä tarvittaisiin kuntasektorille. 4000 lastentarhanopettajaa tarvittaisiin pikaisesti.

 

Hoitajapula tuntuu erityisen kovana vanhusten palveluissa ja kotihoidossa. Hoitajien eläköityminen, alan heikko vetovoima ja uusi hoitajamitoitus saavat niin julkiset kuin yksityisetkin sotealan toimijat turvautumaan entistä enemmän ulkomailta tuotettujen hoitajien apuun. Attendo kertoi viime lokakuussa palkkaavansa tuhat uutta filippiiniläishoitajaa seuraavan neljän vuoden aikana. Aiemmin Attendolla on työskennellyt 300 filippiiniläishoitajaa.

 

Mehiläinen Oy:n tytäryhtiö on aloittanut filippiiniläisten hoitajien Suomen kielen ja hoitoalan koulutuksen Hongkongissa. Paikallinen filippiiniläinen sairaanhoitajatutkinto ei kelpaa Suomessa, joten hoitajaopinnot on aloitettava alusta. Koronapandemian vuoksi maahantulo oleskelulupineen on tällä hetkellä jäissä.

Nyt jo tarvittaisiin yli 8000 sairaanhoitajaa

Tarvitaan myös kotoisia toimia ongelman ratkaisuksi. Palkkaus ja alan houkuttelevuus ovat tietenkin ensisijainen tekijä. Suomessa sairaanhoitajien palkka on matala kun sitä verrataan muihin pohjoismaihin. Monet ovat kuvanneet sitä naurettavaksi työn vaativuuteen peilattuna. Mitä on tehtävissä kun ihmiset palavat loppuun työssään ja valtaosa haluaa vaihtaa alaa? Sijaisia ei käytetä vaan pyritään ottamaan oman organisaation henkilöstöstä viimesetkin irti. Aika loppuu, virheitä tulee ja hvvään hoitoon ei ole mahdollisuutta. Pissainen peti on monissa yksiköissä pieni murhe siihen nähden, että potilas on saatu ylipäänsä pidettyä hengissä. Ja moni hoitoalan ammattilainen on ollut ja on hengenvaarassa hoitoalalla salakavalan viruksen vuoksi.

 

Kirjoittaja on SDP:n kuntavaaliehdokas Jyväskylästä

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Politiikka
14.4.2021
Paavo Lipponen lataa kokoomuksesta Demokraatille: ”Kuin joukko peräkammarin poikia, peesaa perussuomalaisia, ajaa halpaa populismia”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE