Politiikka

”Kukaan ei vähennä syömistä sen takia, että ruoka olisi kalliimpaa” – Kokoomusedustaja ilahtui Demarinuorten veroaloitteesta

Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) on ilahtunut Demarinuorten arvonlisäveroa koskevasta aloitteesta. Järjestö haluaisi poistaa ruokaa ja lääkkeitä koskevat arvonlisäveron alemmat kannat ja alentaa tavaroiden ja palvelujen kulutukseen kohdistuvaa arvonlisäveroa kahdella prosenttiyksiköllä 22 prosenttiin.

– Oli oikein kiva nähdä, että tulee joskus jotakin järkevää järjestöstä, jossa olen itsekin nuorempana toiminut. Tuli ihan mieleen vanha kunnon SDP, joka tekee järkiehdotuksen. Näkkäläjärvelle täytyy nostaa hattua, Vartiainen toteaa ja viittaa Demarinuorten puheenjohtajaan Mikkel Näkkäläjärveen.

Jos Demarinuorten ehdotus toteutuisi, ruuan ja lääkkeiden arvonlisävero olisi jatkossa samalla tasolla kuin tavaroiden ja palveluiden vero, mutta alv olisi 22 prosenttia, kun se on nyt yleiseltä tasoltaan 24 prosenttia, ruuan ja ravintolapalveluiden osalta 14 prosenttia ja lääkkeiden osalta 10 prosenttia.

Vartiaisen mukaan nykyinen ruuan ja ravintolapalveluiden alennettu alv-kanta ei hyödytä ketään.

Kaikkein köyhimmille ruuan alv:n korotus kompensoidaan indeksikorotuksissa

– Kaikki syö suunnilleen sen mitä ne syö. Kukaan ei vähennä syömistä sen takia, että ruoka olisi kalliimpaa. Kaikkein köyhimmille ruuan alv:n korotus kompensoidaan indeksikorotuksissa.

– Alhainen ruuan alv on hyvin tehoton ja huonosti osuva tapa tukea köyhiä.

Se, että alennettuihin alv-kantoihin on päädytty, on Vartiaisen mukaan seurausta poliittisista lehmänkaupoista ja puutteellisesta talousymmärryksestä.

Yleinen arvonlisäveron laskeminen vaikuttaisi hänen mukaansa suotuisasti kansantuloon, koska arvonlisävero syrjäyttää työtä ja yrittämistä.

– Kaikki tuntemani hyvin koulutetut ekonomistit kannattavat tätä ajatusta.

Demarinuoret esittää Suomen monimutkaisen vero- ja verotukijärjestelmän uudistamista yli neljän miljardin euron ohjelmalla, jossa karsitaan verotukia ja -vähennyksiä. Järjestö muistuttaa, että Suomen verojärjestelmässä näitä on yli 180 kappaletta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat