Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tässä on 4 000 000 000€ uudistusohjelma – “Suomen verojärjestelmän voittajia ovat ne, jotka osaavat optimoida parhaiten”

Demarinuoret haluaa uudistaa monimutkaisen vero- ja verotukijärjestelmän esittämällä yli neljän miljardin euron ohjelmaa, jossa karsitaan verotukia ja -vähennyksiä.

Järjestö muistuttaa, että Suomen verojärjestelmässä näitä on yli 180 kappaletta. Vuonna 2018 ne maksavat noin 26,8 miljardia euroa, josta 17,5 miljardia euroa kohdistuu valtion verotuloihin. Demarinuorten mukaan paitsi monimutkainen myös byrokraattinen ja kilpailua vääristävä verojärjestelmä heikentää hyvinvointivaltion rahoitusta vakavalla tavalla.

“Suomen verojärjestelmän voittajia ovat ne, jotka osaavat optimoida parhaiten. Yli 180 verotuen ja -vähennyksen järjestelmä on monien kompromissien, lobbaamisen sekä poliittisten lehmänkauppojen summa ja se on uudistettava kiireesti. Aggressiivisen verosuunnittelun mahdollistaminen on mielivaltainen tuki suuryrityksille”, Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi sanoo.

On poliitikoilta uskomatonta laiskuutta käyttää uusia verovähennyksiä politiikan välineenä.

Demarinuoret palauttavat mieleen Sipilän hallituksen ohjelman, jossa lukee: “Verotuksen perusperiaate on laaja veropohja, matalat verokannat. Suomi toimii aktiivisesti kansainvälisen veronkierron estämiseksi.”

Demarien nuorisojärjestön mielestä hallitus on tästä huolimatta tehnyt verotukseen vain uusia reikiä ja lisännyt verovähennyksiä, kuten yrittäjävähennyksen ja metsälahjavähennyksen.

“On poliitikoilta uskomatonta laiskuutta käyttää uusia verovähennyksiä politiikan välineenä. Ilman suuria piilotukia voisimme alentaa työn verotusta tuntuvasti, panostaa sosiaaliturvauudistukseen ja lisätä määrärahoja koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatiotukiin”, Näkkäläjärvi sanoo.

Lisää aiheesta

Demarinuorten puheenjohtajan mukaan myös metsänomistajien, sijoittajien, apteekkarien ja turveteollisuuden on kyettävä tinkimään saavutetuista eduistaan, jotta väestön ikääntyessä hyvinvointivaltion rahoitus saadaan turvattua.

“Nyt kun taloudessa menee paremmin, on korkea aika tehdä uudistuksia. Katto kannattaa korjata hyvän sään aikana.”

Lue lisää: Demarinuorten 17 konkreettisesta keinosta verotuksen uudistamiseksi

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE