Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Kuusikymppinen mies myönsi oikeudessa olleensa sukupuoliyhteydessä tapahtuma-aikaan 5–7-vuotiaan lapsen kanssa – Miehelle ehdollinen tuomio

Kuusikymppinen mies tuomittiin tänään Keski-Suomen käräjäoikeudessa kahden lapsen vuosia jatkuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Teot tapahtuivat Jyväskylässä vuosien 1997–2010 aikana.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Mies myönsi oikeudessa olleensa sukupuoliyhteydessä tapahtuma-aikaan 5–7-vuotiaan lapsen kanssa. Mies oli useilla kerroilla riisunut lapsen vaatteita, kosketellut lasta sukuelimestä ja ollut yhdynnässä tähän. Uhri kertoi oikeudelle, että teot jatkuivat kahden vuoden ajan aina siihen asti, kun hänen perheensä muutti 1990-luvun lopulla.

Mies myönsi myös toisen lapsen hyväksikäytön, joka kesti yhteensä neljä vuotta. Hän oli puristellut uhrin rintoja ja yrittänyt kosketella tätä muilla tavoin. Uhri oli tapahtuma-aikaan 10–15-vuotias. Rikokset tapahtuivat vuosina 2006–2010.

Vesa Antero Lottanen, 61, tuomittiin kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lisäksi miehelle määrättiin 90 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Oikeus katsoi sen kohtuulliseksi rangaistukseksi, koska miestä ei ollut aiemmin tuomittu rikoksesta.

Yritti vedota syyteoikeuden vanhentumiseen

Lottanen yritti oikeudessa vedota syyteoikeuden vanhentumiseen. Hän katsoi, että häntä ei voinut asettaa rikosoikeudelliseen vastuuseen 1990-luvun tapahtumista.

Oikeus kuitenkin katsoi, ettei syyteoikeus ollut vanhentunut. Teot olivat jatkuneet yhtäjaksoisesti, joten syyteoikeus katsotaan alkaneeksi viimeisestä osateosta, tuomiossa todetaan.

– Vanhentumisaika puheena olevassa rikoksessa on vuonna 1999 voimassa olleen lainsäädännön mukaan ollut 20 vuotta. Koska syyte on nostettu 26.2.2018, rikoksen syyteoikeus ei ole vanhentunut.

Lottanen määrättiin maksamaan toiselle uhrilleen korvauksia 38 000 euroa ja toiselle 2 000 euroa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE