Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kymäläinen: Palvelussitoumus voisi ratkaista lääkäripulan – “laiminlyönnistä korvausvelvollisuus”

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) esittää, että lääketieteen tai hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon suorittaneille tulisi kolmen vuoden palvelussitoumus koulutustaan vastaavassa virassa julkisella sektorilla valmistumisensa jälkeen.

Demokraatti

Demokraatti

Kymäläinen on jättänyt eduskunnalle tätä koskevan lakialoitteen. Aloitteen tavoitteena olisi vastata hyvinvointialueita vaivaavaan terveyskeskuslääkäripulaan.

Kymäläinen muistuttaa monia hyvinvointialueita riivaavasta lääkäripulasta. Erityisesti pienempien paikkakuntien terveyskeskuksiin heitä on vaikeaa saada. Vuokratyövoiman käyttö on erittäin kallista, ja siitä pyritäänkin pääsemään mahdollisuuksien mukaan eroon.

– Aloitteessani ehdotetulla sitoumuksella pyrittäisiin edistämään sitä, että vastavalmistuneet lääkärit saataisiin mahdollisimman hyvin hyvinvointialueiden palvelukseen ja terveyskeskuslääkäripulaa voitaisiin suitsia, Kymäläinen kertoo.

Lääkäri tai hammaslääkäri olisi korvausvelvollinen, mikäli hän laiminlöisi palvelussitoumustaan.

KYMÄLÄISEN lakialoitteen mukaisesti lääketieteen tai hammaslääketieteen lisensiaatin tutkintoon johtavaan koulutukseen hyväksytty antaisi kirjallisen sitoumuksen siitä, että hän tutkinnon suorittamisen jälkeen työskentelee koulutustaan vastaavassa virassa julkisella sektorilla vähintään kolme vuotta.

Lääkäri tai hammaslääkäri olisi korvausvelvollinen, mikäli hän laiminlöisi palvelussitoumustaan. Korvaussumma voisi vastata enintään puolta valtiolle hänen koulutuksestaan aiheutuneista kustannuksista.

LÄÄKÄRINKOULUTUS on kalleimpia yliopistotutkintoja Suomessa, ja mielestäni hyvinvointiyhteiskunnalla on oikeus velvoittaa koulutuksen saaneet työskentelemään yhteiskunnan hyväksi. Tämä olisi myös julkiselle taloudelle kustannustehokas ratkaisu lääkäripulaan vastaamiseksi, kun vuokratyövoiman tarve vähenisi.

Kymäläisen mukaan vastaavankaltainen palvelussitoumus on jo käytössä olemassa olevassa lainsäädännössä upseereilla.

– Muun muassa erittäin kalliin koulutuksen käyneillä sotilaslentäjillä on koulutuksen alkamisesta lukien 14 vuoden sitoumusaika koulutusta vastaavassa tehtävässä toimimiseen puolustushallinnon tai Rajavartiolaitoksen virassa.

KYMÄLÄINEN uskoo esityksensä helpottavan hyvinvointialueiden vaikeaa taloudellista tilannetta.

– Meidän tulee pystyä jatkossakin varmistamaan, että terveyskeskuksiin riittää lääkäreitä, jotta ihmiset saavat tarvitsemaansa hoitoa kohtuullisessa ajassa. Keskeistä kustannusten hillitsemisen kannalta on perusterveydenhuollon tehokkuus, jotta erikoissairaanhoidon tarve vähenisi. Tässä juuri esimerkiksi terveyskeskuslääkärit ovat olennaisessa osassa. Uskon myös, että tulevat lääkärit aidosti haluavat työskennellä tämän yhteisen tavoitteen eteen, Kymäläinen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE