Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Elokuva

Lähes viisi kuukautta kestänyt käsikirjoittajien lakko päättyi Yhdysvalloissa – näyttelijöiden lakko jatkuu

LEHTIKUVA / AFP / ANGELA WEISS
Lakkoilijoita osoittamassa mieltä HBO:n ja Amazonin toimistojen edustalla 22. elokuuta 2023.

Yhdysvalloissa toukokuussa alkanut käsikirjoittajien lakko päättyi keskiviikkona, kertoi käsikirjoittajia edustava ammattiliitto Writers Guild of America (WGA).

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

WGA:n johto hyväksyi tiistaina yksimielisesti Hollywood-studioiden kanssa maanantaina tehdyn alustavan sopimuksen.

WGA:n jäsenet äänestävät vielä sopimuksen ratifioinnista ensi kuun alussa. Liitto edustaa noin 11  500 käsikirjoittajaa. Lakko ehti kestää 148 päivää.

Vaikka käsikirjoittajat palaavat töihin, Hollywood-tuotantoja ei vieläkään päästä polkaisemaan uudelleen käyntiin. Näyttelijät ryhtyivät lakkoon heinäkuussa, eikä näyttelijöitä edustava ammattiliitto SAG-AFTRA ole tiettävästi ollut samassa neuvottelupöydässä Hollywood-studioiden kanssa sen jälkeen.

WGA julkisti verkkosivuillaan poikkeukselliseksi kuvailemansa alustavan sopimuksen.

Sopimuksen mukaan esimerkiksi ulkomaisten striimauspalveluiden rojaltimaksut käsikirjoittajille kasvavat noin 75 prosenttia. Myös striimauspalveluiden käyttäjämäärä vaikuttaa jatkossa rojaltien määrään

Myös tekoälyteknologian käyttöä säännellään jatkossa sopimuksen alaisissa kirjoitusprojekteissa. Kirjoittajat saavat jatkossa käyttää hyödyksi tekoälyä studioiden suostumuksella, mutta käsikirjoittajia ei voida pakottaa tekoälyn käyttöön käsikirjoitustehtävissä. Käsikirjoittajan tuottamaa tekstiä ei saa myöskään uudelleenkirjoittaa tekoälyn avulla.

Sopimukseen kuuluu myös useita palkankorotuksia.

Edelleen lakossa olevia näyttelijöiden ammattiliitto on ajanut monilta osin vastaavia asioita jäsenilleen. WGA:n tapaan myös SAG-AFTRA on esittänyt tekoälyn sääntelyyn, striimauspalveluiden rojalteihin sekä palkankorotuksiin liittyviä vaatimuksia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE