Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

“Laitamme mukisematta kiinni” – ravintola-ala manaa muita aloja maan rakoon vastuuttomuudesta

Ravintola-ala laittaa mukisematta ravintolat kiinni, jos hallitus määrää niin koronaviruksen vuoksi, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Nyt pitää mennä terveys edellä, Lappi sanoo.

SOK:n matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjujohtajan Harri Ojanperän mukaan toimialalle on hankalin vaihtoehto, jos ei tule selvää määräystä ravintoloiden laittamisesta kiinni.

– Selvä määräys olisi ymmärrettävä päätös, Ojanperä arvioi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi, että hallitus valmistelee päätöksiä ravintoloiden sulkemiseksi.

Hallitus ei kuitenkaan voi voimassa olevien lakien puitteissa tehdä päätöksiä asiasta. Marin kirjoittaa Twitterissä, että lainsäädäntö asettaa hallituksen toiminnalle tiukat raamit. Valmistelu vie hänen mukaansa parhaimmillaankin päiviä.

Myös oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen kertoi tiedotustilaisuudessa, ettei lainsäädännössä ole yleistä mahdollisuutta kieltää elinkeinotoimintaa. Se edellyttää aina jotain erityistä perustetta, Timonen sanoi ja jatkoi myöhemmin:

Lisää aiheesta

– Minusta on näyttänyt siltä, että ravintoloiden (aukiolon) kieltäminen suoraan lainsäädännöllä edellyttäisi jonkin soveltuvan lain muuttamista ensin.

Ojanperä on käärmeissään siitä, ettei muilta aloilta löydy vastuunkantoa poikkeuksellisessa tilanteessa.

Vakuutusyhtiöt eivät tule vastaan, vaikka hänen mukaansa on selvä force majeure -tilanne eli odottamaton suuri häiriö, joka estää täyttämästä sopimusvelvoitteita.

“Vuokria on pakko alentaa.”

Hän kritisoi vahvasti myös kiinteistöalaa, joka ei tingi vuokrista erityisesti kauppakeskuksissa, vaan vaatii pitämään ravintolat auki tilanteesta huolimatta.

– Eihän näin voi olla, Ojanperä sanoo.

Myös Lappi manaa kiinteistöalaa. Hänen mukaansa kiinteistöala toimii ikään kuin kriisi ei koskettaisi niitä.

– Peräänkuulutan yhteistä vastuuta, hän vaatii.

Kauppakeskuksissa ravintolat täytyy pitää auki tai muuten seuraa taloudellisia sanktioita. Näin vaikka päivän myynti jäisi parin sadan euron luokkaan. Kiinteistöpuolen pitäisi tulla mukaan talkoisiin, Lappi sanoo.

– Vuokria on pakko alentaa, hän vetoaa.

STT–Antti Autio

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE