Politiikka
23.3.2020 09:53 ・ Päivitetty: 23.3.2020 10:21
Oikeusministeriön kansliapäällikkö väläyttää liikkumisrajoituksia: “Pääministerin viesti on ollut harvinaisen selvä: kaikki keinot, jotka ovat välttämättömiä tämän kriisin hoitamiseksi, tullaan käyttämään”
Oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen sanoo liikkumisrajoituksista hallituksen maanantaisessa tiedotustilaisuudessa, että jos rajoituksia otetaan käyttöön niiden tulee perustua valmiuslain 118. pykälään.
– Tällaisten rajoitusten edellytyksenä on, että ne ovat välttämättömiä. Ei riitä, että ne ovat tarpeellisia tai hyödyllisiä, niiden on oltava välttämättömiä.
Timosen mukaan muut keinot on käytettävä ensin.
– Minusta tässä asiassa pääministerin viesti on ollut harvinaisen selvä: se on se, että kaikki keinot, jotka ovat välttämättömiä tämän kriisin hoitamiseksi, tullaan käyttämään. Se tarkoittaa myös sitä, että sellaisia keinoja, joita ei vielä ole käytössä, valmistellaan ja selvitellään.
Timosen mukaan on mahdotonta sanoa, tulevatko liikkumisrajoitukset käyttöön, mutta on välttämätöntä varautua siihen, ette ne tulevat.
Opetusministeri Li Andersson sanoi infossa, että hallituksen ns. viisikko kokoontuu tänään ja käy kokouksessa lisätoimia läpi.
Timonen kommentoi myös kysymystä, että saako maan sisäpuolella vielä matkustaa. Viime viikolla ohjeistus oli, että esimerkiksi mökille saa vielä lähteä.
– Meillä ei ole kieltoa. Tämänhetkiset rajoitukset perustuvat siihen, että epidemian leviämistä hillitään. Se tarkoittaa sitä, että vastuullista toimintaa ei ole se, että muuten kuin välttämättömistä syistä näiltä Etelä-Suomen alueilta, joilla epidemia nopeimmin etenee, siirryttäisiin muualle maahan ja kasvatettaisiin riskejä siellä.
Timosen mukaan on kuitenkin mahdotonta sanoa, että kaikki matkustaminen olisi tavoitteen kannalta haitallista.
– On sellaisia perheitä, jotka ovat siirtyneet talviasuttaville kesäasunnoille, vieneet sinne mukanaan hyvin runsaan tarvikevaraston ja ovat siellä käytännössä tehokkaammin eristettynä kuin mitä he olisivat kaupungissa. Minun on mahdotonta ajatella, että tämä olisi tavoitteen vastaista.
Timonen kommentoi samalla myös esimerkiksi ravintoloiden tilannetta.
– Meillä ei ole lainsäädännössä yleistä mahdollisuutta kieltää elinkeinotoimintaa. Se edellyttää aina jotakin erityistä perustetta. Tartuntatautilaissa on joitakin perusteita, jotka soveltuvat esimerkiksi kaupalliseen päiväkotitoimintaan ja vastaavaan, niitä on käytetty. Sitten kulttuuri-, harrastus- ja liikuntapalveluissa hallitus antoi saman suosituksena, joka näyttää toteutuneen hyvin.
Timosen mukaan näyttää siltä, että ravintoloiden kieltäminen suoraan lainsäädännöllä edellyttäisi jonkin soveltuvan lain muuttamista ensin.
– Sen sijaan vastuullisuuden odottaminen elinkeinotoiminnan harjoittajilta on aina perusteltua. Ravintoloihin liittyy myös se erityispiirre, että kaikki ravintolatoiminta ei ole hallituksen tavoitteiden kannalta ongelmallista. Ongelmallista on kokoontuminen pieneen tilaan ja siellä oleskeluun, missä tartuntariski kasvaa. Sen sijaan esimerkiksi ruokaravintoloita tarvitaan normaalin ruokahuoltotoiminnan kannalta.
– Myös liikkumisen rajoittaminen on valmistelussa. Lainsäädäntömme on osoittautunut osan toimenpiteiden osalta jäykäksi, hän kirjoittaa.
– Hallitus on valmis toimimaan kaikin tarvittavin keinoin epidemian hillitsemiseksi, terveydenhuoltomme kantokyvyn varmistamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi. Lainsäädäntömme asettaa hallituksen toiminnalle tiukat raamit ja valmistelu vie parhaimmillaankin päiviä aikaa, hän toteaa.
Marinin mukaan on selvää, että kriisin jälkeen on arvioitava tarkasti lainsäädäntömme uudistamisen tarpeet.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.