Politiikka
21.11.2017 08:37 ・ Päivitetty: 22.11.2017 06:43
”Lakkorikkureiden käyttö voi tulla kalliiksi” – hovioikeus antoi päätöksensä ammattiliiton nostamasta pilottikanteesta
Turun hovioikeus antoi 17.11. tuomion, jonka mukaan Postilla ei ollut oikeutta poistaa työntekijää työpaikaltaan, kun tämä oli noudattanut liiton järjestöpäätöstä lakkorikkureiden perehdyttämiskiellosta.
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU kävi syksyllä 2015 vaikeat työehtosopimusneuvottelut Postin ja Palvelualojen työnantajat Paltan kanssa, työntekijöitä edustva PAU toteaa tiedotteessaan tänään.
– Kun oli siirrytty sopimuksettomaan tilaan, Posti palkkasi työpaikoille runsaasti SOL Henkilöstöpalvelun vuokratyövoimaa lakkorikkureiksi. Välittömästi tämän jälkeen PAU antoi järjestöpäätöksen, että vuokratyöntekijöitä ei perehdytetä, mutta työntekijät hoitavat kuitenkin muut työtehtävänsä.
– Kun työntekijät kieltäytyivät järjestöpäätöksen mukaisesti vuokratyöntekijöiden perehdyttämisestä, Posti pakotti paikalliset esimiehet poistamaan työntekijät työpaikalta ja pidättämään heiltä palkan kyseisiltä päiviltä, PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo.
”Pilottitapaus voitettiin kokonaisuudessaan hovioikeudessa.”
PAU piti palkanpidätyksiä oikeudettomina. Työnantaja oli täysin eri mieltä. Postin mukaan työnantajalla olisi oikeus näin menetellä.
PAU nosti asiasta pilottikanteen yhden työntekijän osalta, jonka ajatuksena oli, että muut vastaavat tapaukset voidaan ratkaista pilottitapauksen lopputuloksen perusteella.
Lisää aiheesta
– Pilottitapaus voitettiin kokonaisuudessaan hovioikeudessa. Työnantaja velvoitettiin maksamaan työntekijälle pidätetty palkka ja lisäksi yhdenvertaisuuslain mukaista hyvitystä 2 000 euroa.
– Oikeus katsoi, että perusteettomalla palkan pidätyksellä työntekijä oli asetettu yhdenvertaisuuslain vastaisesti ammattiyhdistystoimintansa perusteella epäedullisempaan asemaan, kun hän oli PAU:n jäsenenä noudattanut järjestöpäätöstä perehdyttämiskiellosta.
Puheenjohtaja Niemisen mukaan keskeistä tuomiossa on se, että työnantajalla ei ole oikeutta kieltäytyä vastaanottamasta laillisen työtaistelutoimenpiteen aikana työntekijän tavanomaista työsuoritusta, kun työtaistelutoimenpide ei olisi estänyt sen tekemistä.
”Linjaus tuli korkealta tasolta.”
Marraskuussa 2015 vastaavassa tilanteessa oli satoja postilaisia ympäri Suomea, kun Posti tyhjensi kokonaisia työpaikkoja.
Mikäli hovioikeuden tuomio jää lainvoimaiseksi, rikkurityövoiman käyttö laillisen lakon aikana voi tulla PAU:n mukaan Postille ”todella kalliiksi”.
PAU:n mukaan Postin linjaus rikkurityövoiman käytöstä tuli korkealta tasolta, joten yksittäiset esimiehet Postin työpaikoilla eivät olleet syyllisiä siihen, että työntekijöitä poistatettiin ja palkkoja pidätettiin.
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry on Postin henkilöstöä edustava työntekijä- ja toimihenkilöjärjestö.
Otsikkovirhe korjattu pilottikanteeksi 11.15.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Talous
26.10.2017 07:12
Posti teki historiaa
Politiikka
28.9.2017 14:00
PAU ja Palta sopuun – Postin palvelukseen siirtyneet lehdenjakajat saavat lisäkorvauksen helmikuun loppuun
Kotimaa
27.9.2017 12:43
Postin aikomus osallistua saattohoitoon herättää tyrmistystä – ”On ajateltava eettisiä ja ammatillisiä ulottuvuuksia”
16.11.2015 10:06
SAK tuomitsee Postin vuokraväen käytön – Posti toimii vastoin ohjeitaan