Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Lauri Lyly: “Sanelemalla sitä ei saa”

Jani Laukkanen

SDP:n kansanedustaja Lauri Lyly sanoo seuranneensa huolestuneena hallitusohjelmaneuvotteluja, joissa esillä ovat olleet työntekijöiden asemaan kohdistuvat heikennykset. Lylyn mukaan hämmästyttävää on se, että ne saattaisivat koskettaa vain työntekijäpuolta.

Demokraatti

Demokraatti

– Työntekijöiden asemaa esitetään heikennettäväksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkauksilla, paikallisen sopimisen lisäämisellä ohi työehtosopimuksien määräysten, ay-jäsenmaksujen vähennysoikeuden poistolla, lakkosakkoja korottamalla, asumistukea leikkaamalla. Valitettavasti työllisyyttä ja kestävää kasvua lisääviä positiivisia toimia ei ole juuri nähty, Lyly sanoo tiedotteessaan.

Lylyn mukaan neuvotteluosapuolet pitäisi saada tasavertaiseen asemaan, jotta aitoa paikallista sopimista ja kehittämistä saadaan aikaiseksi.

– Sanelemalla sitä ei saa. Sitä ei myöskään saada sillä, että toisen osapuolen asemaa heikennetään.

Lylyn mielestä jatkossakin työelämän kehittämisen tärkein foorumi pitää olla kolmikantainen asioiden valmistelu yhteistyössä hallituksen, työnantaja- ja palkansaajapuolen kanssa.

– Sen linjauksen soisi olevan myös tulevassa hallitusohjelmassa. EK vetäytyi muutama vuosi sitten palkka- ja työehtoihin liittyvistä neuvotteluista, jonka seurauksena poistui yksi työkalu ohjata talouden ja työllisyyden kehittämistä Suomen kanto- ja kilpailukyky huomioon ottaen. Tarvitsimme tämänkaltaista työkalua ja eri järjestelmien suurempia taloudellisia puskureita talouden syklien hoitamiseksi nykyistä paremmin ja toivoisin, että näitä kehitettäisiin edelleen yhdessä hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Lyly on toiminut aiemmin muun muassa SAK:n puheenjohtajana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE