Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Li Andersson ei lakkauttaisi kehitysapua palestiinalaisalueille – “Se olisi juuri sitä mitä Hamas sanoo länsimaiden olevan”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson toteaa, että Suomenlahden alittavan Baltic Connector -kaasuputken rikkomisen mahdollisia syitä tai syyllisiä ei kannata arvailla, ennen kuin asiasta saadaan lisää tietoa.

Simo Alastalo ja Johannes Ijäs

– On todella tärkeää, että viranomaiset tutkivat ja saadaan oikeasta tietoa, mitä on tapahtunut ja kuka siinä mahdollisesti on ollut taustalla. Sitten kun tietoa on, voidaan pohtia mitä siitä seuraa, hän kommentoi Demokraatille.

Andersson valittaneen presidenttiehdokkaaksi viikonloppuna vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa.

Gazaa hallitseva Hamas hyökkäsi lokakuun 8. päivänä yllättäen Israeliin ja surmasi runsaasti suojatonta siviiliväestöä. Li Anderssonin mukaan vasemmistoliiton suhdetta Hamasiin ei tarvitse hyökkäyksen vuoksi arvioida uudelleen, koska Hamas on EU:ssa ja myös Suomessa jo pidempään luokiteltu terroristijärjestöksi.

– En tiedä yhtäkään puoluetta, joka olisi sitä järjestöä millään tavalla sympatiseerannut, hän sanoo.

Vasemmistoliiton edustajien kannat nykyisen kriisin keskellä ovat herättäneet sosiaalisessa mediassa keskustelua.

PALESTIINALAISTEN asia laajemmin on Anderssonin mukaan eri kysymys kuin akuutti tilanne. Olosuhteet Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla ovat menneet Anderssonin mukaan jatkuvasti huonompaan suuntaan ilman, että kansainvälinen yhteisö on siihen puuttunut.

– Tämä on se, mikä antaa polttoainetta Hamasille, valitettavasti. Hamas argumentoi sillä, että kansainvälinen yhteisö on unohtanut palestiinalaiset eikä diplomatian kautta ole ulospääsyä tilanteesta. Sillä he yrittävät kääntää ihmisten mielipiteen aseellisen vastarinnan puolelle.

– Tyhmintä, mitä kansainvälinen yhteisö voisi nyt tehdä, on tehdä juuri niin kuin Hamas sanoo sen tekevän.

Andersson varoittaa rankaisemasta kaikkia palestiinalaisia Hamasin terrori-iskuista.

– Kaikkia palestiinalaisia ei voi kollektiivisesti rangaista Hamasin iskusta. Kaikki palestiinalaiset eivät tue Hamasia, emmekä tiedä edes mikä on sen todellinen kannatus Gazassa. Heillä ei ole ollut mahdollisuutta ilmaista kantaansa vaaleissa, koska vaaleja ei ole vuoden 2006 jälkeen järjestetty.

ANDERSSON toivoo, että suomalaiset puolueet olisivat johdonmukaisia suhteessa kansainväliseen oikeuteen ja ihmisoikeuksiin.

– Minä olen tuominnut Hamasin siviileihin kohdistuneen terrorin, koska se on kansainvälisen oikeuden vastaista ja brutaalia. Yhtä lailla puolueiden ja päättäjien pitää olla Suomessa valmiita ottamaan kantaa siihen, että Israelin siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia kuten myöskin Gazan saarto. Emme voi olla ottamatta kantaa niihin kansainvälisen oikeuden vastaisiin toimiin, mitä Israel on tehnyt.

Andersson epäilee, ettei moni suomalainen päättäjä ole käynyt miehitetyillä alueilla.

– Itse olen käynyt siellä kahdesti. Kansainvälinen yhteisö puhuu edelleen kahden valtion ratkaisusta. Miehitetyillä alueilla eli alueilla, joissa heidän ei tämän kahden valtion mallin mukaan pitäisi olla, asuu tällä hetkellä 750 000 israelilaista. Tilanne arjessa lipuu siellä koko ajan pois siitä kahden valtion ratkaisusta.

Vasemmistoliitto vastustaa Suomen ja Israelin välistä asekauppaa kansainvälisen oikeuden loukkausten vuoksi. Kehitysyhteistyötä Andersson jatkaisi Hamasin hyökkäyksestä riippumatta.

– En kannata kehitysyhteistyön lakkauttamista palestiinalaisalueille. Se olisi juuri sitä mitä Hamas sanoo länsimaiden olevan. Pitää muistaa, että valtaosa Suomen kehitysyhteistyövaroista palestiinalaisille menee Länsirannan puolelle, jossa Hamas ei ole vallassa. Olemme tukeneet siellä muun muassa kouluja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE