Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

14.2.2021 07:22 ・ Päivitetty: 14.2.2021 07:22

”Liikkeemme on vasta alussa”, virkasyytteestä vapautettu Trump sanoi – kutsui prosessia Yhdysvaltojen suurimmaksi noitavainoksi

LEHTIKUVA / AFP / MANDEL NGAN

Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump kutsui myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa päättynyttä virkarikosprosessia ”jälleen yhdeksi vaiheeksi Yhdysvaltojen historian suurimmassa noitavainossa”.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Noitavaino on sana, jota Trump käytti usein kautensa aikana kommentoidessaan itseensä kohdistunutta, erityisesti demokraattien leiristä noussutta kritiikkiä.

Lauantaina 57 senaattoria äänesti Trumpin tuomitsemisen puolesta ja 43 sitä vastaan. Syytteen läpimeno olisi vaatinut kahden kolmasosan tuen. Trumpin syyllisyyden puolesta äänestivät senaatin kaikki demokraatit ja seitsemän republikaania. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, sillä mennäkseen läpi syyte olisi tarvinnut 17 republikaanin tuen.

Kongressin edustajainhuone oli asettanut Trumpin virkasyytteeseen kapinaan yllyttämisestä sen jälkeen, kun hänen kannattajansa tunkeutuivat kongressirakennukseen 6. tammikuuta. Viisi ihmistä kuoli mellakan yhteydessä.

Ex-presidentti julkaisi lausuntonsa pian äänestystuloksen jälkeen. Trump painotti lausunnossaan, ettei yksikään toinen Yhdysvaltojen presidentti ole käynyt läpi vastaavaa. Trump on ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka on asetettu virkasyytteeseen kahdesti. Molemmat syytteet hylättiin senaatissa.

”Liikkeemme on vasta alussa”

Lausunnossa Trump otti esiin myös mahdollisen paluunsa politiikkaan. Jo aiemmin on spekuloitu, että Trump saattaisi olla perustamassa uutta puoluetta. 74-vuotias ex-presidentti ei siis olisi lausunnon perusteella jäämässä viettämään eläkepäiviä Floridan kartanoonsa.

–  Historiallinen, patrioottinen ja kaunis Amerikka suureksi jälleen -liikkeemme on vasta alussa, Trump muotoili.

Trump totesi myös, että tulevina kuukausina hänellä on paljon kerrottavaa. Lausunnossa käytetty Make America Great Again oli Trumpin presidentinvaalikampanjoiden tunnuslause.

Yhtenä demokraattien nostaman virkasyytteen tavoitteena oli estää Trumpia asettumasta enää ehdolle julkiseen virkaan. Senaatti olisi voinut päättää asiasta, mikäli virkasyyte olisi mennyt läpi.

Onko Trumpilla muuta vaihtoehtoa kuin politiikka?

Trump on väläytellyt mahdollisuutta asettua ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa. Ainakaan tuomio virkasyytteestä ei nyt nouse suunnitelman tielle.

Vaikka Trumpille ja hänen ydinkannattajilleen syytteestä vapautuminen on varmasti riemuvoitto, saattaa moni yhdysvaltalainen silti pitää häntä vastuussa Capitolin mellakasta, sanoo Capri Cafaro Washingtonissa toimivasta American Universitystä uutistoimisto AFP:lle. Cafaro on aiemmin edustanut demokraatteja Ohion osavaltion senaatissa.

Jos Trump nähdään lähinnä mellakan lietsojana, voi se rajoittaa hänen paluutaan liike-elämään ja kiinteistöbisnekseen, arvioivat Cafaro ja valtiotieteen professori Wendy Schiller Brownin yliopistosta. Politiikassa jatkaminen voisi siis olla lähes ainoa vaihtoehto.

–  Jos jokin yritys antaa hänelle (Trumpille) tilaa puhujana, vastaisku sosiaalisessa mediassa olisi nopea ja armoton. Se voisi esimerkiksi johtaa yrityksen tuotteiden boikotointiin. Jopa Trumpin kiinteistöjen käyttö yritysten tilaisuuksiin voisi muodostaa ongelmia yrityksille, Schiller sanoi AFP:n mukaan.

Republikaaneille repivä kokemus

Republikaaneille puolueen entisen presidentin tuorein virkasyyte oli repivä kokemus.

Vaikutusvaltainen Mitch McConnell, republikaanien vähemmistöjohtaja senaatissa, sanoi äänestäneensä Trumpin vapauttamisen puolesta, mutta pitävänsä silti tätä ”käytännössä ja moraalisesti” syypäänä Capitolin mellakkaan. McConnellin kommenteista kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

–  He (mellakoijat) tekivät sen, koska heille syötti valheita maailman vaikutusvaltaisin mies. Siksi, että hän oli vihainen ja oli hävinnyt vaalit, McConnell kuvaili.

Trumpin tuomitsemista vastaan McConnell sanoi äänestäneensä siksi, ettei tämä ollut enää presidentti eikä senaatilla siten olisi ollut perustuslain mukaista päätösvaltaa asiassa.

McConnell sanoi painokkaassa puheenvuorossaan pitävänsä yhä mahdollisena, että Trumpia syytetään mellakkaan liittyvistä tapahtumista siviili- tai rikostuomioistuimessa.

Republikaanijohtaja sanoi jo viikkoja sitten, että virkasyyteäänestys on puolueen edustajille omantunnon kysymys eli heidän ei tarvitse noudattaa asiassa puoluekuria. Republikaaneista Trumpin tuomitsemista kannattivat Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse ja Pat Toomey.

Republikaanisenaattorien laaja asemoituminen Trumpin taakse kertoo, että ex-presidentillä on yhä vahva asema puolueessa. Pesäeroa Trumpiin vaativat ovat puolueessa vähemmistössä ja Trumpin vaikutusvaltaa kannattajiensa keskuudessa pelätään, uutistoimisto AFP arvioi.

–  Tämä on Trumpin puolue. Se ei kuulu kellekään muulle, kiivaana Trumpin kannattaja tunnettu edustajainhuoneen republikaanijäsen Marjorie Taylor Greene kiteytti viime viikolla.

Uuden keskusta-oikeistolaisen puolueen perustamista on väläytelty Trumpia vastustavien republikaanien leirissä, mutta hankkeelle ei uskota riittävän juuri kannatusta, AFP kertoo.

Pelosi: McConnellin toiminta on säälittävää

Tammikuussa McConnell oli vielä senaatin enemmistöjohtaja ja kieltäytyi kutsumasta senaattia koolle kesken istuntotauon, jotta virkasyytteen käsittely olisi voitu aloittaa Trumpin ollessa vielä virassa. Tätä olivat vaatineet demokraatit.

Asian nosti esille edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi, joka kutsui McConnellin toimintaa säälittäväksi, kirjoittaa muun muassa Guardian.

–  Hän piti senaatin kiinni, jottei se voinut ottaa vastaan virkasyytettä edustajainhuoneelta ja nyt hän käytti asiaa tekosyynä, kun ei äänestänyt Trumpin tuomion puolesta, Pelosi sanoi.

Trumpin tuomitsemisen puolesta äänestäneet republikaanit sen sijaan saivat Pelosilta kiitosta.

–  He äänestivät omantuntonsa ja maamme puolesta.

–  Muiden senaatin republikaanien haluttomuus asettaa Trump vastuuseen väkivaltaisen kansannousun lietsomisesta valtansa turvaamiseksi sen sijaan jää historiaan yhtenä kansakuntamme synkimmistä päivistä ja kunniattomimmista teoista, Pelosi latasi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU