Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Lintilä Demokraatille: Olen antanut määräyksen valmiudesta kustannustuen kuudenteen kierrokseen

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Elinkeino

Koronatilanteen pahentuessa myös koronarajoitukset ovat kiristyneet. Nyt hallituksen pohdinnassa on myös muun muassa se, että koronapassin käyttöä voitaisiin tilapäisesti hyllyttää.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Tämä luonnollisesti vaikeuttaisi entisestään myös erilaisten yritysten toimintaedellytyksiä.

Vielä 3-4 viikkoa sitten elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) torppasi Demokraatissa ykskantaan kuudennen kustannustukipaketin. Hän totesi muun muassa, että kehyksistä on rahat loppu.

Tilanne on kuitenkin jossain määrin muuttunut. Demokraatin tänään tavoittama Lintilä kertoo, että hän on antanut ministeriössään määräyksen, että siellä on valmius kustannustuki kuutosen tekemiseen siinä tapauksessa, että Suomessa ajaudutaan koronan takia sulkuihin.

– Tätä on perustuslakivaliokunta edellyttänyt. Sitten pitää alkaa kaivaa jostain rahat siihen, Lintilä muistuttaa.

Tilannekuva rahojen riittävyydestä Lintilällä on kuitenkin edelleen sama. Hän muistuttaa, että kunnille annettavat koronatuet on sovittu kehyksien ulkopuoliseksi mutta yritystuet menevät kehysten sisältä. Tätä jälkimmäistä rahaa on jäljellä Lintilän arvion mukaan enää vain 20-30 miljoonaa euroa.

Lintilä painottaa, että sellaista päätöstä ei ole tehty, että yritysten tukemista voitaisiin alkaa rahoittaa kehysten ulkopuolelta. Eli rahat olisi haettava kehysten sisältä.

– Jos sulkuja, isompia rajoituksia tulee, puhumme aina luokkaa 100 miljoonaa miniminä, hän muistuttaa kustannustukipakettien suuruudesta. Totta kai se riippuu siitä, millaisilla ehdoilla joudutaan tekemään, jos siihen joudutaan menemään. Kyllä se vaikea paikka on, Lintilä jatkaa.

Kun Lintilältä tiedustelee kantaa kehysten tarkasteluun tilanteessa, jossa yrityksiä jouduttaisiin tukemaan taas uudella tukipaketilla, hän sanoo pelaavansa niillä sopimuksilla, jotka on tehty.

– Se on sovittu, että kehyksiä ei rikota. Jos siihen mennään, siitä pitää olla koko hallituksen sopimus. En minä voi lähteä sooloilemaan. Pidetään kiinni siitä mitä on sovittu, se on eri asia jos tehdään joitakin muita ratkaisuja.

Lintilä ei itse ei lähde ottamaan lainkaan yksittäisenä ministerinä kantaa kehysasiaan.

– Kyllähän valtiolla aina rahaa on, mutta se on sitten jostain pois.

Jos Suomessa joudutaan ottamaan laajoja rajoitustoimia tai sulkutoimia käyttöön, pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan on selvää, että yrityksille ja työpaikoille tarvitaan laajoja uusia tukipaketteja. Marin pohti asiaa tänään Yle Radio Suomen Päämininisterin haastattelutunnilla.

– On myös selvää se, että nämä ovat mittakaavaltaan sellaisia, että niitä ei pystytä kehysten puitteissa toteuttamaan emmekä me aikaisemminkaan ole näin toimineet, vaan koronan välittömiin vaikutuksiin ja taloudellisiin vaikutuksiin on löydetty ratkaisuja kehysten ulkopuolelta. Uskon, että hallitus on tähän valmis. On tunnustettava yhdessä tilanteen vakavuus ja se, että pandemia ei valitettavasti vielä ole ohi. Kyllä hallituksen pitää myös silloin pystyä arvioimaan tukitoimia yrityksille ja alueille, Marin totesi asiasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE