Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Lintilä ehdottaa kilpailukykysopimusta MT:n haastattelussa – idealle heti täystyrmäys: ”Nyt tarvitaan tukea, eikä rökitystä”

Jukka-Pekka Flander

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ehdottaa Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa kilpailukykysopimusta. SDP:n 1.varapuheenjohtaja Niina Malm (kuvassa) antaa ajatukselle täystyrmäyksen.

Demokraatti

Demokraatti

Malm muistuttaa, että Juha Sipilän (kesk.) hallituksen vuonna 2016 rakentama kiky-sopimus kuritti erityisesti julkisen sektorin naisvaltaisia aloja.

– Olemme vähitellen toipumassa koronakriisistä. Tässäkö keskustan kiitos kaikille arjen sankareille, jotka ovat venyneet ja pyörittäneet yhteiskuntaamme vaikeina aikoina, hän kysyy tiedotteessa.

Inflaatioennuste oli huhtikuussa 5,7 prosenttia. Se heikentää huomattavasti palkansaajien ostovoimaa ja toimeentuloa. Tavallisten palkansaajien toimeentuloa ei pidä kuitenkaan vaikeuttaa entisestään, Malm painottaa.

Työntekijöiden kurittamisen sijaan Malm ehdottaa, että kikystä peruutettaisiin kokonaan takaisin normaaliaikaan. Se tarkoittaa, että aiemmin työntekijöille siirretyt sosiaaliturvamaksut palautetaan takaisin työnantajien harteille.

– Meidän on pidettävä huolta kotimaisesta ostovoimasta. Työnantajamaksujen siirto parantaisi ihmisten ostovoimaa vaikeassa tilanteessa mikä tukisi myös kotimarkkinoita ja erityisesti palvelualojen toipumista vaikea korona-ajan jälkeen. Tässä tilanteessa se olisi oikea ratkaisu, Malm summaa.

Lintilän esitystä on kommentoinut myös muiden muassa Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine Twitterissä.

– Salarakas kiky on jälleen poliitikkojen huulilla. Kiky ei toiminut, eikä toimi jatkossakaan. Ei jatkoon, hän tviittaa.

Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa ministeri Mika Lintilä sanoo, että kansantalouden pitäminen vientikaupan kautta kunnossa edellyttäisi jatkossa kilpailukykysopimusta.

Hän korostaa, että poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta valtion ei edelleenkään pidä sekaantua palkkaratkaisujen tekoon.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE