Politiikka

LM: Hallituksessa vakavia keskusteluja – 20 perussuomalaista jatkaisi Halla-ahon valinnan jälkeen

LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
Jussi Halla-ahon ja Sampo Terho.
LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
Jussi Halla-ahon ja Sampo Terho.
LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
Jussi Halla-ahon ja Sampo Terho.

Kisassa perussuomalaisten puheenjohtajuudesta Sampo Terho on menettänyt puolueensa kenttäväen keskuudessa kannatusetumatkansa Jussi Halla-ahoon. Asia käy ilmi Lännen Median kyselystä.

Kyselyssä Terhon ja Halla-ahon suosiolukemat ovat nyt tasan. Vastaajista 43 prosenttia kannattaa Terhoa ja 42 prosenttia Halla-ahoa. Kyselyyn vastasi 330 perussuomalaista, joista 322 on puolueen jäseniä.

Lännen Media kysyi puheenjohtajasuosikkia yhteensä 645 puoluevaikuttajalta sähköpostitse 30.5–2.6. välisenä aikana.

Kyselyn vastaajina ovat piirihallitusten jäsenet, paikallisyhdistysten puheenjohtajat, kansanedustajat sekä muissa keskeisissä tehtävissä toimivat perussuomalaiset.

Perussuomalaiset äänestää puheenjohtajastaan ensi lauantaina Jyväskylässä.

Useista eri puoluelähteistä kerrottiin perjantaina Lännen Medialle, että kokoomus ei jatka hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa, jos Halla-aho on puolueen puheenjohtaja.

Lännen Median mukaan useat hallituslähteet ovat varmistaneet, että hallituksessa on käyty vakavia keskusteluja siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa. Ryhmään kuuluisi noin 20 kansanedustajaa.

Eduskuntaryhmän jakautuessa Soini ja Niinistö voisivat todennäköisesti jatkaa ministereinä, vaikka Halla-aho olisi valittu perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Myös tästä on Lännen Median mukaan keskusteltu hallituksessa.

Toinen vaihtoehto on, että perussuomalaiset siirtyisi Halla-ahon voiton jälkeen oppositioon, mutta samalla suurehko joukko ryhmän jäseniä loikkaa muihin puolueisiin, osa hallitukseen.

Huomattava osa kannattaa hallituksessa jatkamista.

Perussuomalaisten kansanedustajista huomattava osa kannattaa hallituksessa jatkamista, käy puolestaan ilmi Verkkouutisten tekemästä kyselystä.

Verkkouutisten kyselyyn vastasi hieman yli puolet puolueen 37 kansanedustajasta. Vastanneista suurin osa kannatti hallituksessa pysymistä puolueen puheenjohtajavaihdoksen jälkeen.

Perussuomalaiset valitsee itselleen uuden puheenjohtajan ensi viikonlopun puoluekokouksessa Jyväskylässä.

Kyselyyn vastanneet edustajat ovat myös valmiita pitämään kiinni nykyisestä hallitusohjelmasta. Lehden mukaan vastanneet korostivat, että esimerkiksi maahanmuuttopoliittisista linjauksista olisi pidettävä kiinni.

Verkkouutiset kertoo, että viisi kansanedustajaa ei halunnut vastata kyselyyn tai kertoa kantaansa ja 12 jätti kokonaan vastaamatta lehden yhteydenottoihin.

LM-kyselyn perusteella perussuomalaisten eduskuntaryhmä jakautuu puheenjohtajavalinnassa. LM-kyselyyn vastasi 26 kansanedustajaa 37-jäsenisestä ryhmästä. Terhoa kannattaa 14 kansanedustajaa, Halla-ahoa 8 ja Leena Meriä sekä Veera Ruohoa kumpaakin yksi. Kaksi edustajaa ei osannut kertoa kantansa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat