Turva – Hymy

Lutherin uskonpuhdistuksesta 500-vuotta – katolisen ja protestanttisen kirkon johtajat pyysivät anteeksi erimielisyyksiä ja verenvuodatusta

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Katolisen ja protestanttisen kirkon johtajat antoivat tiistaina yhteisen julkilausuman, jossa pyydettiin anteeksi uskonpuhdistuksesta alkunsa saaneita erimielisyyksiä ja verenvuodatusta. Julkilausuma liittyi tiistaina vietettyyn uskonpuhdistuksen 500-vuotispäivään.

– Samalla kun olemme selvillä siitä, ettei mennyttä voi muuttaa, sen vaikutus voidaan kääntää voimavaraksi kasvavaan yhteistyöhön ja toivon merkiksi maailmalle niin, että jakolinjat ja sirpaloituminen voidaan voittaa, lausumassa sanottiin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier osallistuivat yhdessä juhlajumalanpalvelukseen Wittenbergin kirkossa, jonka oveen Martti Luther perimätiedon mukaan naulasi teesinsä vuonna 1517.

Luther naulasi vallankumoukselliset teesinsä Wittenbergin Linnankirkon oveen 31. lokakuuta 1517. Tapahtumaa muistetaan tänään Saksassa kansallisessa juhlassa ja jumalanpalveluksessa, johon osallistuu muun muassa liittokansleri Angela Merkel.

Teesien naulaaminen kirkon oveen on sittemmin vahvasti kyseenalaistettu. Varmaa kuitenkin on, että teologi Luther lähetti katolisen anekaupan väärinkäytöksiä koskeneet 95 teesiä esimiehilleen. Kirkon sisäiseen uudistamiseen tähdännyt keskustelunavaus johtikin sen hajaantumiseen.

Yhteensä noin 80 miljoonan luterilaisen yksi vahvin tukisija löytyy nykyään Pohjoismaista. Kun Suomessa Turku vajaan kahden kuukauden kuluttua julistaa joulurauhan, tilaisuus alkaa virrellä Jumala ompi linnamme. Joulukirkossa taas veisataan Enkeli taivaan lausui näin. Molemmat virret ovat Lutherin kynästä.

Ihminen ei pelastu omien tekojensa ansiosta vaan on täysin Jumalan armon ja oman uskonsa varassa.

Uskonpuhdistuksen vaikutus ei ole rajoittunut vain kirkon piiriin. Oppi-isänsä Lutherin tavoin Mikael Agricola käänsi Turussa uskoville omalla kielellä luettavaksi Uuden testamentin ja loi samalla perustan suomen kirjakielelle.

Lutherin silmätikuksi joutuneessa anekaupassa katolinen kirkko tarjosi uskoville helpotusta synnin palkkana olevista kärsimyksistä rahaa vastaan. Luterilaisuuden keskeisen opin mukaan ihminen ei pelastu omien tekojensa ansiosta vaan on täysin Jumalan armon ja oman uskonsa varassa.

Lutherin oppi ei syntynyt tyhjän päälle vaan oli pikemminkin paluuta juurille apostoli Paavalin ja kirkkoisä Augustinuksen ajatuksiin. Opilliset erot kuitenkin johtivat uudistusliikkeen eroon katolisesta kirkosta.

Luterilaiset ja katolilaiset ovat sittemmin sopineet monet erimielisyytensä. Osoituksena kirkkojen välisen ymmärryksen lisääntymisestä paavi Franciscus osallistui viime syksynä uskonpuhdistuksen juhlavuoden ekumeeniseen avaukseen Lundissa.

Suomessa reformaation kansallinen pääjuhla ja juhlajumalanpalvelus pidetään Turussa ensi sunnuntaina.

Katalonian Puigdemont uhmasi uhkaavaa pidätysmääräystä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Espanjan syyttäjäviranomainen haluaa, että Katalonian syrjäytetyn aluejohtajan eurooppalainen pidätysmääräys uusitaan. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP:n mukaan oikeuslähde.

Entinen aluejohtaja Carles Puigdemont (kuvassa) on oleillut omaehtoisessa maanpaossa Belgiassa. Hän matkusti tänään Tanskaan Kööpenhaminaan uhmaten mahdollista pidätysmääräystä. Espanjalaislehti El Pais uutisoi aiemmin, että Madrid on uhannut Puigdemontia pidätysmääräyksellä, jos tämä lähtee Belgiasta.

Tanskan televisio kertoi aamulla, että toimittajat ympäröivät Puigdemontin tämän koneen laskeuduttua Kööpenhaminaan aamulla. Puigdemontin on määrä osallistua tänään Katalonia-aiheiseen keskusteluun Kööpenhaminan yliopistossa.

Espanja perui Puigdemontia ja neljää hänen ex-ministeriään koskeneen eurooppalaisen pidätysmääräyksen joulukuun alkupuolella. Puigdemont ministereineen pakeni Belgiaan, kun Espanja lakkautti Katalonian itsehallinnon alueen yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen jälkeen.

Rohingya-pakolaisten kotiuttaminen viivästyy – valmistelut yhä pahasti kesken

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Rohingya-pakolaisia odottamassa ruoka-apua pakolaisleirillä Bangladeshissa.

Rohingya-pakolaisten kotiuttaminen takaisin Myanmariin ei ala vielä tiistaina, kuten oli suunniteltu, kertovat Bangladeshin pakolaisviranomaiset. Valmistelujen kerrotaan olevan yhä pahasti kesken.

Myanmarista Bangladeshiin paenneet sadattuhannet pakolaiset pyritään kotiuttamaan kahden vuoden sisällä. Myanmarin ja Bangladeshin tekemän sopimuksen mukaan kotiutusten oli määrä alkaa tiistaina, mutta aikataulua oli jo valmiiksi pidetty liian toiveikkaana.

Viime viikolla viimeistelty sopimus koskee Bangladeshiin lokakuun 2016 jälkeen paenneita, ei Bangladeshissa jo aiemmin olleita rohingya-vähemmistön jäseniä.

Myanmaria on painostettu sallimaan turvallinen paluu rohingyoille, jotka ovat paenneet maasta armeijan toimien takia. YK on kutsunut Myanmarin armeijan operaatiota etniseksi puhdistukseksi.

Monet Bangladeshin täpötäysillä leireillä asuvista ovat sanoneet olevansa haluttomia palaamaan Rakhinen osavaltioon. Siellä heitä ja heidän kotejaan vastaan on hyökätty.

Myanmarin viranomaiset ovat rakentamassa Rakhineen väliaikaista leiriä, johon voitaisiin majoittaa 30 000 pakolaista.

Ainakin kolme kuollut pommi-iskussa eteläisessä Thaimaassa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Tutkijat perehtyvät räjähdyksen tuhoihin.

Ainakin kolme ihmistä kuoli ja reilut 20 haavoittui pommi-iskussa eteläisessä Thaimaassa Yalan kaupungissa maanantaina. Pommi oli kiinnitetty moottoripyörään, joka oli pysäköity torikojun eteen.

Poliisin mukaan moottoripyörä ehti olla pysäköitynä noin kymmenen minuuttia ennen räjähdystä. Kuolleet olivat siviilejä.

Thaimaan muslimienemmistöisessä eteläosassa on kärsitty väkivaltaisuuksista jo vuosia. Taustalla ovat kapinallisten pyrkimykset saada enemmän itsenäisyyttä buddhalaisenemmistöisessä maassa.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet sekä kapinallisia että Thaimaan turvallisuusjoukkoja ihmisoikeusloukkauksista.

AVAINSANAT

Lappu luukulle – sadattuhannet liittovaltion hallinnon työntekijät jäämässä kotiin Yhdysvalloissa

Kuva: Lehtikuva-AFP
Vääntö jatkuu Yhdysvaltain kongressissa.

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto pysyy edelleen suljettuna. Senaatti lopetti neuvottelut sunnuntai-iltana ilman sopua ja maanantaiaamulle suunniteltu äänestys siirrettiin myöhemmäksi.

– Emme ole vielä päässeet yhteisymmärrykseen suunnasta, joka sopisi molemmille osapuolille, Washington Post kertoi senaatin demokraattien ryhmänjohtaja Chuck Schumerin sanoneen sunnuntai-iltana.

Senaatin oli määrä äänestää paikallista aikaa varhain maanantaina esityksestä, jolla Yhdysvaltain liittovaltion hallinto saataisiin jälleen avattua helmikuun 8. päivään asti. Nyt äänestys on määrä järjestää paikallista aikaa maanantaina puoliltapäivin. Schumerin mukaan neuvotteluja jatketaan ennen äänestystä.

Koska sopua ei saatu aikaiseksi ennen maanantaiaamua, sadattuhannet hallinnon työntekijät ovat nyt jäämässä kotiin ilman palkkaa maanantaiaamuna.

Keskeiset liittovaltion toiminnot jatkaneet toimintaansa.

Hallinto suljettiin viikonloppuna, sillä senaatti ei päässyt sopuun budjetista.

Käytännössä siis hallinnolla ei ole enää rahaa jatkaa toimintaansa. Keskeiset liittovaltion toiminnot kuten armeija, poliisi, Valkoinen talo ja kongressi ovat jatkaneet toimintaansa sulkemisen jälkeenkin, mutta vähennetyllä henkilöstöllä.

Budjettivääntöä hiersi etenkin kysymys Daca-siirtolaisuusohjelmasta, jonka demokraatit olivat panneet ehdoksi budjettisovulle. Daca-siirtolaisuusohjelma on sallinut noin 800 000:n lapsena laittomasti maahan tulleen opiskella ja työskennellä Yhdysvalloissa. Presidentti Donald Trumpin hallinto haluaa lakkauttaa sen.

Liittovaltion hallinto on suljettu neljä kertaa vuoden 1990 jälkeen. Viimeksi näin kävi vuonna 2013, jolloin liittovaltio lomautti yli 800 000 ihmistä ilman palkkaa.

Jutun otsikkoa korjattu klo 9:16. 

Palestiinalaisten ulkoministerin mukaan Abbas pyytää EU:ta tunnustamaan Palestiinan valtion

Kuva: Lehtikuva-AFP
Palestiinalaisten ulkoministeri Riad al-Malik.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas aikoo pyytää EU:ta virallisesti tunnustamaan Palestiinan valtion.

Asiasta uutistoimisto AFP:lle kertoneen palestiinalaisten ulkoministerin Riad al-Malikin mukaan Abbas esittää pyyntönsä tavatessaan EU:n ulkoministereitä Brysselissä.

Al-Maliki kertoo, että Abbasin mukaan EU:n tulisi tunnustaa Palestiinan valtio vastauksena Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätökseen tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Päätös raivostutti palestiinalaiset, sillä myös palestiinalaiset pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan.

Bryssel: ”Ei maanantain asia.”

Presidentti Abbas tapaa EU:n ulkoministereitä tänään.

Diplomaatit ja viranomaiset Brysselissä sanovat, että Palestiinan tunnustaminen ei ole maanantain asia ja että EU jättää tunnustamisen jäsenmaiden käsiin.