Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Lutherin uskonpuhdistuksesta 500-vuotta – katolisen ja protestanttisen kirkon johtajat pyysivät anteeksi erimielisyyksiä ja verenvuodatusta

Katolisen ja protestanttisen kirkon johtajat antoivat tiistaina yhteisen julkilausuman, jossa pyydettiin anteeksi uskonpuhdistuksesta alkunsa saaneita erimielisyyksiä ja verenvuodatusta. Julkilausuma liittyi tiistaina vietettyyn uskonpuhdistuksen 500-vuotispäivään.

– Samalla kun olemme selvillä siitä, ettei mennyttä voi muuttaa, sen vaikutus voidaan kääntää voimavaraksi kasvavaan yhteistyöhön ja toivon merkiksi maailmalle niin, että jakolinjat ja sirpaloituminen voidaan voittaa, lausumassa sanottiin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier osallistuivat yhdessä juhlajumalanpalvelukseen Wittenbergin kirkossa, jonka oveen Martti Luther perimätiedon mukaan naulasi teesinsä vuonna 1517.

Luther naulasi vallankumoukselliset teesinsä Wittenbergin Linnankirkon oveen 31. lokakuuta 1517. Tapahtumaa muistetaan tänään Saksassa kansallisessa juhlassa ja jumalanpalveluksessa, johon osallistuu muun muassa liittokansleri Angela Merkel.

Teesien naulaaminen kirkon oveen on sittemmin vahvasti kyseenalaistettu. Varmaa kuitenkin on, että teologi Luther lähetti katolisen anekaupan väärinkäytöksiä koskeneet 95 teesiä esimiehilleen. Kirkon sisäiseen uudistamiseen tähdännyt keskustelunavaus johtikin sen hajaantumiseen.

Yhteensä noin 80 miljoonan luterilaisen yksi vahvin tukisija löytyy nykyään Pohjoismaista. Kun Suomessa Turku vajaan kahden kuukauden kuluttua julistaa joulurauhan, tilaisuus alkaa virrellä Jumala ompi linnamme. Joulukirkossa taas veisataan Enkeli taivaan lausui näin. Molemmat virret ovat Lutherin kynästä.

Ihminen ei pelastu omien tekojensa ansiosta vaan on täysin Jumalan armon ja oman uskonsa varassa.

Lisää aiheesta

Uskonpuhdistuksen vaikutus ei ole rajoittunut vain kirkon piiriin. Oppi-isänsä Lutherin tavoin Mikael Agricola käänsi Turussa uskoville omalla kielellä luettavaksi Uuden testamentin ja loi samalla perustan suomen kirjakielelle.

Lutherin silmätikuksi joutuneessa anekaupassa katolinen kirkko tarjosi uskoville helpotusta synnin palkkana olevista kärsimyksistä rahaa vastaan. Luterilaisuuden keskeisen opin mukaan ihminen ei pelastu omien tekojensa ansiosta vaan on täysin Jumalan armon ja oman uskonsa varassa.

Lutherin oppi ei syntynyt tyhjän päälle vaan oli pikemminkin paluuta juurille apostoli Paavalin ja kirkkoisä Augustinuksen ajatuksiin. Opilliset erot kuitenkin johtivat uudistusliikkeen eroon katolisesta kirkosta.

Luterilaiset ja katolilaiset ovat sittemmin sopineet monet erimielisyytensä. Osoituksena kirkkojen välisen ymmärryksen lisääntymisestä paavi Franciscus osallistui viime syksynä uskonpuhdistuksen juhlavuoden ekumeeniseen avaukseen Lundissa.

Suomessa reformaation kansallinen pääjuhla ja juhlajumalanpalvelus pidetään Turussa ensi sunnuntaina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE