Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Maahanmuutto kuumensi aamupäivän budjettikeskustelussa – al-Taee kiitti perussuomalaisia 2016 budjetista: ”Se oli erinomainen”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee eduskunnan täysistunnossa Helsingissä tänään. Istunnossa jatkui lähetekeskustelu valtion vuoden 2020 talousarvioesityksestä.

Lähetekeskustelu Antti Rinteen (sd.) hallituksen budjettikeskustelusta jatkuu tänään eduskunnassa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Aamupäivällä pääministeri Rinteen ollessa vastaamassa kansanedustajien budjettia käsitteleviin kysymyksiin kello 10–12 maahanmuutto nousi isoksi teemaksi.

Tuskin ketään yllättää se, että perussuomalaiset nosti asian esiin ensimmäisenä ja heti ensimmäisessä puolueen puheenvuorossa.

Muut puolueet vastuuttivat perussuomalaisia viime hallituksen päätöksistä, joista taas perussuomalaiset eivät katso ainakaan soveltuvin osin olevan vastuussa puolueen hajottua Halla-ahon perussuomalaisiin ja sinisiin.

– On erittäin hyvä, että perussuomalaiset äsken myönsi ensi kertaa olleensa viime hallituksessa, SDP:n kansanedustaja Maria Guzenina totesikin jossain kohtaa keskustelua.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kyseli hallituksesta vieraskielisten määrän kasvusta Suomessa.

– Millaisen määrän hallitus haluaa?

Tavio kritisoi myös pakolaiskiintiön nostoa sadalla.

– Tiedättekö mistä maasta aiotte hakea? hän kysyi.

”Kun perussuomalaiset menivät sekaisin.”

Taviolle vastasi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen. Kurvinen piti perussuomalaisten puhetta ”monomaanisena”. Sivistyssanan voisi kääntää vaikkapa pakkomielteisen yksipuoliseksi.

Kurvinen sanoi, että ainut asia, joka Taviolla on mielessä on se, onko Suomessa eri vakaumusta tai eri kieltä puhuvia.

– Vuodesta 2017 Suomen turvapaikanhakijamäärät ovat laskeneet sen jälkeen kun perussuomalaiset menivät sekaisin, riitaantuivat keskenään ja lähtivät hallituksesta, Kurvinen sanoi.

Hänen mukaansa Suomeen pitää mieluummin ottaa kiintiöpakolaisia kuin veneillä tulevia turvapaikanhakijoita.

Kurvisen mukaan it-alalle ja peliteollisuuteen tarvitaan osaajia. Hän kysyi perussuomalaisilta, eivätkö nämä saa tulla Suomeen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri tulkitsi Kurvisen puheet paniikiksi keskustan sisällä.

Arhinmäki syytti perussuomalaisia työttömiltä leikkaamisesta.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kävi läpi viime hallituskaudelta niitä perussuomalaisessa puolueessa yhä olevia kansanedustajia, jotka olivat ”painaneet nappia työttömiltä tehtyjen leikkausten puolesta”.

– Perussuomalaiset eivät muusta puhu kuin maahanmuuttajista kun muut puhuvat Suomessa asuvien ihmisten työllistämisestä.

Arhinmäki moitti, että puheet tempputyöllistämisestä, kun etsitään vaikeasti työllistyville töitä, kielivät perussuomalaisten asenteesta suomalaisia ihmisiä kohtaan.

Ville Tavio nimesi poliittiseksi käänteeksi sen, että ”keskustasta on tullut osa vihervasemmistoakselia” ja sanoi keskustan ja kokoomuksen heittäneen Sipilän (kesk.) kaudella perussuomalaiset pois hallituksesta.

”Se oli erinomainen.”

Sdp:n kansanedustaja Hussein al-Taee kiitti omassa puheenvuorossaan perussuomalaisia vuoden 2016 budjetista.

– Se oli erinomainen. 800 miljoonaa euroa suunnilleen maahanmuuttoon siinä. Ainakin kun kävin Kauhavan vastaanottokeskuksessa huomasin, että 85 prosenttia kaikista syntyneistä työpaikoista ja hankinnoista meni paikallisiin yrityksiin ja viranomaistyöhön. OIkein hyvää elvyttävää politiikkaa nimenomaan maahanmuuton saralla. Joten kiitos todella paljon siitä. Se oli rohkea teko, al-Taee sanoi.

Hän puhui myös siitä, että maahanmuuttajataustainen yrittäjyys on nousussa.

– Maahanmuuttajayrittäjä lähtee yhtä hanakasti yrittämään kuin ihan tavallinen kantasuomalainen.

”Halla-ahon mielipiteet eivät vastaa teidän ryhmänne mielipiteitä.”

Pääministeri Antti Rinne kuvasi hallituksen maahanmuuttopolitiikan olevan selkeää ja jakaantuvan kahteen osaan.

– Meillä on työperäinen maahanmuutto, johon sovelletaan omia sääntöjä. Halutaan nopeuttaa –saatavuusharkinnan ollessa voimassa – ammattityöntekijöiden sisääntulon helpotttamista.

Turvapaikanhakijoiden kohdalla taas asiat selvitään mahdollisimman nopeasti ja ihmisoikeuksia kunnioittaen. Jos on tarvetta, kotiutetaan, jos ei, maasta pois, Rinne kuvasi.

Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari sanoi perussuomalaisten ajavan monilla rattailla. Perussuomalaisten Ville Vähämäki oli juuri kiinnittänyt huomiota kuntien heikentyneeseen taloustilanteeseen.

– Samaan aikaan heidän puheenjohtajansa Halla-aho on halunnut poistaa valtionosuuksien tasausjärjestelmän. Se olisi todella järkyttävä teko, Kalmari lausui.

– Sadoissa kunnissa nimenomaan perussuomalaiset tehtailevat valituksia niin, että kunnan virkamiesten aika menee jonninjoutavaan pois kehittämisestä.

Kalmarin mukaan perussuomalaiset sanovat myös, että maaseutua pitää puolustaa.

– Samaan aikaan perussuomalaiset ovat sitä mieltä, että aluekehitysrahoja, koheesiorahoja tai maatalouden rahoja voi tuosta vaan leikata. Halla-ahon mielipiteet eivät vastaa teidän ryhmänne mielipiteitä.

– Budjettikirjan mukaan maaseudun kehittämisen rahat vähenevät, joten se siitä keskustan politiikasta, Mika Niikko (ps.) vastasi Kalmarille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE