Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

16.5.2022 05:33 ・ Päivitetty: 16.5.2022 06:07

Maatalouden tuottajahinnat pomppasivat peräti 18 prosenttia vuoden takaisesta

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Maatalouden tuottajahinnat kohosivat tammi-maaliskuussa peräti 18 prosenttia ylöspäin vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus. Maatalouden kustannuskriisistä kertovat tuotantopanosten hinnat nousivat kuitenkin vielä hurjemmin, sillä tuotantopanokset olivat 24 prosenttia kalliimpia kuin vuosi sitten.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tuotantopanosten hinnat kohosivat rajuimmin kuin koskaan Suomen EU-jäsenyyden aikana. Tuottajahinnat puolestaan nousivat jyrkimmin sitten vuoden 2012, jolloin satovuosi oli heikko maailmanlaajuisesti.

Panoshinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan kauttaaltaan raaka-aine-, energia- ja kuljetuskustannusten kallistuessa.

Tuotantopanoksista lannoitteiden hinnat lähes kaksinkertaistuivat. Energian hinta nousi yli kolmanneksella ja eläinten rehujen hinnat lähes kolmanneksella. Investointikustannukset kohosivat kahdeksan prosenttia.

Lannoitteista erityisesti typpilannoitteiden hinnat nousivat voimakkaasti, sillä niiden hinnat olivat peräti 114 prosenttia suurempia kuin vuosi sitten. Lannoitteiden hinnan nousuun vaikutti lähinnä maakaasun ja lannoiteraaka-aineiden raju hinnan nousu.

Rehuviljojen hinnat nousivat 86 prosenttia ja rehuseokset noin 25 prosenttia. Heikko kotimainen viljasato ja viljan maailmanmarkkinatilanne nostivat viljojen hintaa.

Lämmityspolttoaineet maksoivat 65 prosenttia, moottoripolttoaineet 48 prosenttia ja sähkö 11 prosenttia vuoden takaista enemmän.

Ukrainan tilanne nostanut viljojen hintoja entisestään

Tuottajahinnoista eniten kohosivat viljojen hinnat, jotka olivat 74 prosenttia korkeammalla kuin vuosi sitten tammi-maaliskuussa. Erityisesti kauran ja ohran hinnat nousivat voimakkaasti.

Tilastokeskuksen mukaan viljojen hinnat lähtivät nousuun jo viime syksynä heikon sadon sekä energia- ja lannoitekustannusten nousun seurauksena. Ukrainan tilanne on nostanut hintoja entisestään.

Lihan tuottajahinnat kohosivat lähes kymmenellä prosentilla ja maidon 15 prosentilla. Maidon tuottajahinnat olivat pysyneet pitkään vakaina ennen kuin kustannukset lähtivät nousuun viime vuoden lopulla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU