Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Mäkynen: Lakialoite T&K-verokannustimesta jätetään tänään – vasemmistoliittoa ei pyritä enää neuvottelemaan aloitteen taakse

Jukka-Pekka Flander/SDP
SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen.

Yrityksille tarkoitettu T&K-verovähennys etenee eduskunnassa ilman vasemmistoliiton mukanaoloa puolueiden välisessä sovussa. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä päätti tänään, ettei se tue keskiviikkona parlamentaarisessa T&K-ryhmässä muotoiltua lakialoitetta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Asia oli päätynyt työryhmän pöydälle uudestaan sen jälkeen, kun hallitus oli osana lakiesityksiä koskenutta sopuaan jättänyt lähettämättä esityksen T&K-verovähennyksestä eduskuntaan.

Parlamentaarisen työryhmän puheenjohtaja Matias Mäkynen kertoo Demokraatille, että muut puolueet jättävät lakialoitteen tänään ja sen voi allekirjoittaa huomiseen kello 14 mennessä. Aloitteen ovat allekirjoittaneet parlamentaarisen työryhmän jäsenet muista puolueista paitsi vasemmistoliitosta.

– Vasemmistoliiton ehdotus oli sen verran kaukana, että ei se vaikuta realistiselta, että heidän raameillaan parlamentaarista tukea olisi. Nyt päädyttiin siihen, että jätetään nyt tämä aloite ja sitten valtiovarainvaliokunta katsoo millä tavalla ja kuinka nopeasti se saadaan eteenpäin.

Lakialoitteen mukaan yritysten tutkimus ja kehitystoimintaan tekemien investointien verovähennys koostuu yleisestä osasta ja lisäosasta. Yritys voi saada T&K-toiminnasta yhteisöverotuksessa suurimmillaan 500 000 euron vähennyksen. Toiset 500 000 euroa voi saada T&K-menojen lisäysten perusteella edellisvuoteen verrattuna.

Ryhmä esittää muutoksia vain prosenttiosuuksiin, ei kattosummiin. Yleisen osan verovähennys on 50 prosenttia. Menojen kasvattamiseen perustuvan lisäosan vähennystä esitetään nyt nostettavaksi 35 prosentista 45 prosenttiin.

Vasemmistoliitto tukisi vain lisäosaa eli niin kutsuttua inkrementaalista osaa.

Lisää aiheesta

– Kannatamme TKI-toimintaa lisäävää niin sanottua inkrementaalista osaa. Se on tietysti meidän yhteinen tahto, että TKI-toimintaa (tulee) lisää. Mutta sitten se toinen osa, joka menee käytännössä tehottomana yritystukena suoraan osinkoihin, sitä emme kannata. Koetamme eduskunnassa tehdä siitä (esityksestä) vielä paremmin, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo sanoi tänään medialle eduskunnassa.

Kokoomuksen aloitteessa, jonka se teki hallituksen ilmoitettua, ettei T&K vähennyksestä tule esitystä, olisi ollut pelkästään perusosa.

– Nyt sitten nähtiin, että kumpikaan ei ole sellaisia, jolle löytyisi kaikkien tuki niin jatketaan sillä, mihin eilen parlamentaarisessa työryhmässä päädyttiin, Mäkynen summaa.

Mäkynen huomauttaa, että eilen sovitulla mallilla tultiin nimenomaan vasemmistoliittoa vastaan ja lisättiin inkrementaalista osaa.

– Inkrementaalista osaa olisi pitänyt heidän mukaansa painottaa vielä enemmän tai jopa niin paljon, että ei ole muuta kuin inkrementaalinen.

Korjattu tieto kello 18.06, että lakialoitteen voi kirjoittaa kello 14 asti. Aiemmin uutisessa luki, että sen voi kirjoittaa kello 12 asti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE