Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Mäkynen: Velkakatto ei ole ihmeratkaisu – joko Orpolle kävisi yhteistyö sanelun asemesta

Pääministeri Petteri Orpon esitys velkakaton kirjaamisesta lakiin jatkaa samaa sanelun linjaa, jota hallitus on harjoittanut myös työmarkkinakysymyksissä, arvostelee SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen.

Demokraatti

Demokraatti

Hänen mielestään tämän kokoluokan asiassa olisi tärkeä tehdä yhteistyötä eduskuntapuolueiden kesken eikä jatkaa sanelulinjalla.

– Velkakaton toimivuudesta ei ole takeita, joten on erikoinen ajatus, että velkakatto olisi jonkinlainen ihmeratkaisu Suomen julkisen talouden kohdalla. Esimerkiksi Saksassa käydään parhaillaan keskustelua heidän vastaavan järjestelmänsä ongelmista. Siellä esimerkiksi energiainvestoinnit ja Ukrainan tuki ovat vaikeutuneet velkajarrun takia.

Mäkynen painottaa, että kaikki puolueet ovat yhtä mieltä tarpeesta vahvistaa julkista taloutta. Hän ei kuitenkaan pidä velkakattoa toimivana ratkaisuna, sillä se ei mahdollista reagoimista yllättäviin tilanteisiin.

Velkakatto on ratkaisuna laiha ja tehoton lohtu.

– Koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ovat esimerkkejä siitä, että hallitukselle kuin hallitukselle voi tulla eteen tilanteita, joissa velanoton tarve kasvaa rajusti lyhyellä aikavälillä. Ei voi olla niin, että tiukan paikan tullen välttämättömät investoinnit jäävät tekemättä tai kansaneläkkeet maksamatta, koska hallitus ja oppositio kinastelevat velkakaton nostamisesta.

MÄKYSEN mukaan pääministerin esitys velkakatosta osoittaa hallituksen havahtuneen siihen, että sillä ei ole todellisia keinoja Suomi-laivan kääntämiseen.

– Pääministeri esittää yksinkertaiselta kuulostavaa ratkaisua, joka ei todellisuudessa ratkaise yhtään mitään. Samalla hallituksen työkalupakista puuttuvat kaikki keinot kasvun luomiseen, vaikka talouskasvu on ainoa kestävä keino kääntää pysyvästi Suomen talouden suunta. Sen sijaan, että tämä hallitus pyrkii sitomaan tulevienkin hallitusten kädet, sen kannattaisi käyttää energiansa kasvutoimien pohtimiseen.

SDP on toistuvasti esittänyt hallitukselle keinoja talouskasvun luomiseksi, muistuttaa Mäkynen.

– Näitä ovat esimerkiksi koulutukseen ja osaamiseen panostaminen, työntekijöiden hyvinvointiin ja jaksamiseen satsaaminen, työperäinen maahanmuutto sekä pitkäjänteiset investoinnit tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Juuri nyt hallitus on valitettavasti menossa monissa näissä kysymyksissä täysin väärään suuntaan. Velkakatto on silloin ratkaisuna laiha ja tehoton lohtu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE