Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Maria Ohisalo järkyttyi: ”Kuvat ja videot puistattavat vieläkin”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) pohdiskelee sitä, voisiko se mitä tapahtui Yhdysvalloissa tapahtua myös Suomessa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

”Vielä päivienkin jälkeen kuvat ja videot Yhdysvaltain kongressirakennuksen valtauksesta puistattavat. Hirttosilmukka kongressirakennuksen edustalla, toimittajien uhkailua, murrettuja ovia, rikottuja ikkunoita ja aseistautuneita miehiä nippusiteiden kanssa. Päättäjät saatiin evakuoitua ajoissa paikalta, mutta tapahtumat vaativat kaikkinensa viisi kuolonuhria, joista yksi oli poliisi.”

Ohisalo kirjoittaa vihreiden verkkosivuilla, että Yhdysvaltain tapahtumia edelsivät vuosia kestänyt vihan lietsominen, valheelliset puheet vaalivilpistä ja totuuden vääristely.

”Olemmeko Suomessa turvassa vastaavalta? Vaikka yhteiskunnalliset jännitteet ovat Suomessa kertaluokkaa Yhdysvaltoja pienemmät, on sama uhka läsnä myös meillä. Myös täällä vihapuhe ja demokratiaa kyseenalaistava ääriajattelu ovat saaneet huolestuttavaa jalansijaa”

Ohisalo viittaa entisen pääministerin Juha Sipilän kimppuun hyökkäämiseen.

”Kaikki väkivalta on tuomittavaa. Poliitikkoihin kohdistuva väkivalta on myös hyökkäys demokratiaa kohtaan. Päättäjien työhön kuuluu kritiikki, mutta henkinen ja fyysinen väkivalta eivät kuulu demokraattiseen oikeusvaltioon.”

Ohisalon mukaan Yhdysvaltojen esimerkki kuitenkin näyttää, että vihanpito ja polarisaatio voivat ryöpsähtää käsistä, jos kaikki eivät ole sitoutuneet yhteiseen todellisuuteen.

”Pidän erittäin huolestuttavana, miten esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho rakentaa vastakkainasettelua ja vähättelyä toisia puolueita ja poliitikkoja kohtaan valheiden ja nimittelyn avulla. On vaarallista, että jatkuvalla valehtelulla siitä, mitä toiset ovat ja sanovat, rakennetaan olemattomia olkiukkoja ja luodaan uhkakuvia, joilla sitten vedotaan ihmisten pelkoihin. Tällainen toiminta on juuri sitä, mistä Donald Trumpia nyt syytetään, ja mitä pidetään yhtenä syypäänä kongressissa tapahtuneelle väkivaltaiselle valtaukselle. Meidän on vastustettava tällaisen keskustelukulttuurin rakentamista ja uskallettava puolustaa sitä, mikä on arvokasta.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE