Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Marin ja Henriksson välikysymyskeskustelussa: Eduskuntapuolueet saamassa kutsun joulukuun alkuun – Lindtman: ”On pettymys, että kokoomus lähti mukaan”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Pääministeri Sanna Marin (sd.) eduskunnan täysistunnossa tänään.

– Ihmettelen hiukan varsinkin kokoomuksen suunnalta tullutta viestiä, että mitään ei olisi tapahtunut valmiuslain osalta, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi tänään eduskunnassa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Suuressa salissa keskusteltiin opposition välikysymyksestä Suomen varautumisesta siirtolaisvirtojen ohjaamiseen perustuvaan hybridivaikuttamiseen.

Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) lukeman hallituksen vastauksen mukaan välikysymyksessä opposition esiin nostama hätätilapykälä turvapaikkahakemusten vastaanottamisen täydestä keskeyttämisestä ei ole mahdollinen perustuslain eikä EU:n lainsäädännön mukaan.

Anna-Maja Henriksson kuitenkin muistutti salissa hallituksen työstävän valmiuslain uudistusta.

– Edellinen oikeusministeri ei tehnyt asialle mitään, hän piikitteli kokoomuksen suuntaan.

Henrikssonin mukaan oikeus- ja puolustusministeriö ovat jo tehneet arviointityötä valmiuslain uudistamisesta ja uudistuksen toteutustavasta. Valmiuslain kokonaisuudistusta koskeva hankesuunnitelma on valmis.

– Kaikki puolueet tullaan kutsumaan lähiaikoina kutsumaan yhteiseen tapaamiseen, jossa käydään lävitse mitä kaikkea tämä tarkoittaa. Siinä voidaan keskustella siitä, mihin kaikkiin uhkiin ja millä tavalla tätä uudistusta tehdään. Tämä ei ole hallitus-oppositiokysymys. Tämä on meidän kaikkien yhteinen asia, Henriksson sanoi.

Henriksson muistutti, että koronapandemiassa on ollut kaksi poikkeusoloajanjaksoa.

– Perustulakivaliokunta on meille selkeästi todennut, että valmiuslakia koskeviin lainsäädäntöuudistuksiin ei tule ryhtyä poikkeusolojen vallitessa ilman perusteellista jälkikäteistä tarkastelua nyt vallinneiden poikkeusolojen aikana kertyvistä kokemuksista. Oikeusvaltioiden perusteiden turvaaminen poikkeusoloissa edellyttää vakaata ja toimivaa lainsäädäntöä, Henriksson sanoi.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi, että valmiuslain kokonaisuudistus on käynnissä ja osana sitä myös hybridivaikuttamisen kokonaisuus.

– Tulemme kutsumaan kaikki eduskuntaryhmät keskustelemaan valmiuslain päivityksestä. Näillä näkymin joulukuun alkupuolelle olemme sitä päivämäärää kartoittaneet.

Marin totesi myös sisäministeri Krista Mikkosen puheenvuoroon viitaten, että myös normaalilainsäädäntöä käydään läpi virkamiestyöryhmässä ja kartoitetaan mahdolliset muutostarpeet.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman totesi, että se, miten Lukashenko käyttää tällä hetkellä ihmisiä Valko-Venäjän-Puolan rajalla on vastenmielistä ja täysin tuomittavaa.

Lindtmanin mukaan EU:n on oltava toimissaan yhtenäinen.

Lindtman arvosteli myös opposition tapaa puhua hätätilapykälästä.

– Sellaisen kuvan antaminen, että nyt meidän kyky vastata hybriditilanteisiin olisi täysin riippuvainen tästä niin sanotusta hätätilapykälästä tässä hetkessä ei ole oikein. Niin kuin välikysymysvastauksessa todetaan, on selvää, että Suomella on oikeus ja velvollisuus tehdä kaikki tarvittavat toimenpiteet turvallisuuden ja vakauden ylläpitämiseksi. Niin tulee myös tapahtumaan.

– On pettymys, että kokoomus lähti mukaan. Silloin kun te (kokoomuksen puheenjohtaja Petteri) Orpo olitte sisäministeri, me annoimme tukea teille. Tällä asialla ei pitäisi lähteä politikoimaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE