Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

22.12.2022 17:04 ・ Päivitetty: 22.12.2022 17:04

”Marjanpoimintaan liittyy nykymuodossaan riskejä” – ministeriö valmistelee poimijoiden asemaan parannusta

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ulkomaalaiset luonnonmarjojen poimijat aiotaan siirtää kausityölain piiriin, työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ministeriössä on valmisteltu kausityölain asetuksen muutosta, jonka myötä maahantuloa varten vaadittaisiin työsopimussuhde poimijan ja yrityksen välillä.

Luonnontuotteiden keruun muuttamista kausityöksi valmisteltiin jo viime keväänä, sillä ministeriön mukaan Thaimaa on toistuvasti vaatinut, että poimijoiden maastalähdön edellytyksenä keräämisen pitäisi olla työsuhteista. Muutosta ei kuitenkaan tuolloin viety läpi, koska Thaimaa perääntyi vaatimuksestaan ja aikaa satokauden alkuun ja muutosten tekemiseen oli hyvin vähän.

TEM kuulee nyt sidosryhmiä asetusmuutokseen liittyen. Sidosryhmät voivat antaa lausuntonsa 2. helmikuuta mennessä.

TEMin mukaan muutos pienentäisi ansiotasoon liittyvää riskiä ja toisi poimijat työsuhteita sääntelevien lakien piiriin. Ulkomaalaisia luonnonmarjojen poimijoita koskisivat työntekijöiden suojaksi säädetyt lait kuten työsopimuslaki, työturvallisuuslaki ja työterveyshuoltolaki.

MARJALAKI eli laki luonnontuotteita keräävien ulkomaalaisten oikeudellisesta asemasta tuli voimaan viime vuoden kesäkuussa. TEMin mukaan uusi laki ei kuitenkaan ole kokonaan poistanut epäkohtia.

-  Syksyn aikana esiin tulleet vakavat rikosepäilyt myös osoittavat, että marjanpoimintaan liittyy nykymuodossaan poimijan kannalta merkittäviä riskejä, mikä on myös yksi keskeinen syy siirtyä työsuhteisuuteen, tiedotteessa kirjoitetaan.

Marjanpoimintaan kytkeytyvässä esitutkinnassa on selvitetty epäiltyä törkeää ihmiskauppaa, törkeää lahjuksen ottamista ja törkeää virka-aseman väärinkäyttöä. Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan esitutkintakokonaisuus on laajentunut tutkinnan edetessä ja asiaan liittyvien henkilöiden määrä on kasvanut.

Esitutkinnan keskiössä on kaksi Suomessa toimivaa marja-alan yritystä sekä thaimaalainen yritys, joka rekrytoi marjanpoimijoita Suomeen.

VIRANOMAISET ovat epäilleet, että thaimaalaisia marjanpoimijoita on joutunut Suomessa ihmiskaupan uhreiksi vuosina 2020-2022.

KRP epäilee TEMin Olli Soraista törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä ja törkeästä lahjuksen ottamisesta. TEM on pidättänyt hallitusneuvos Soraisen virastaan rikostutkinnan ajaksi.

Sorainen on toiminut TEMissä vastuullisena virkamiehenä muun muassa marjalain valmistelussa.

Poliisi on kertonut epäilevänsä, että lahjusten avulla olisi helpotettu marjanpoimintayrittämisen viranomaisprosesseja. Asianajajansa mukaan Sorainen kiistää rikosepäilyt.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU