Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Työmarkkinat

8.10.2021 10:45 ・ Päivitetty: 8.10.2021 10:46

”Me olemme konsulttitoimisto siinä vaiheessa” – Paperiliiton Vanhala arvioi neuvotteluasetelmia

iStock

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala uskoo, että ”tämä kierros saadaan varmaan vedetyksi jonkinlaisella järjellä”. Suuri huolenaihe on työnantajien osaamisen taso, kun työehtosopimuksista nyt neuvotellaan paikallisesti.

Marja Luumi

Demokraatti

Paperiliitto ja metsäyritys Stora Enso solmivat keskiviikkona ensimmäisinä yrityskohtaisen sopimuksen uudessa työmarkkinatilanteessa, jossa työnantajajärjestö Metsäteollisuus ry on lopettanut työehdoista neuvottelemisen.

Palkankorotuslinja reilut kaksi vuotta kestävässä sopimuksessa on ensimmäiseltä kahdelta vuodelta 1,9 prosenttia ja kolmannelta 0,9 prosenttia.

Vanhalan mukaan syntynyt yrityskohtainen sopimus nojautuu pitkälti vuoden lopussa umpeutuvaan työehtosopimukseen – siitä riisuttiin vain pois tarpeettomiksi käyneitä sivuja.

Työsarkaa riittää, sillä yrityskohtaisia työehtosopimuksia pitäisi saada aikaiseksi yli 40 entisen yhden koko alaa koskevaa sopimuksen sijaan. Paperiliiton tavoitteena on saada sopimukset metsäyhtiöiden kanssa valmiiksi marraskuun loppuun mennessä.

– Tämä kierros saadaan varmaan vedetyksi jonkinlaisella järjellä, Vanhala arvioi eilen tilaisuudessa, jossa julkistettiin selvitys paikallisen sopimisen tilanteesta neljässä Suomen verrokkimaassa.

Hän uskoi, että todellisuus valkenee, kun neuvottelukierroksia on takana kolme tai neljä.

Lisää aiheesta

– Nyt tärkeintä on molemmille puolille, että sopimuksien sisältö säilyy hallittavissa, ettei niihin ala tulla hirveästi muutoksia. Jotkut haluavat repiä kaiken, mutta siitä ei tule mitään. On tässä haasteita, joihin rehellisyyden nimissä en osaa edes vastata.

”Ne tulevat neuvotteluihin tyhjällä paperilla.”

Metsä- ja teknologiateollisuuden palkansaajaliitoissa on herännyt laajemminkin huoli toisella puolella pöytää istuvien osaamisen tasosta työehtosopimuksista neuvotellessa. Erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten taitotaso voi olla kyseenalainen.

– Ne eivät ole koskaan olleet tässä tilanteessa. Ne tulevat neuvotteluihin tyhjällä paperilla ja kysyvät: Petri, miten tässä alettaisiin mennä eteenpäin? Me olemme konsulttitoimisto siinä vaiheessa. Tässä on aikamoinen työ ja kehittäminen, ennen kuin järjestelmä muuttaa muotoaan, Vanhala kuvaili tilannetta pahimmassa tapauksessa.

Työntekijäpuolellahan luulisi olevan valtit käsissä viedä sopimusta toivomaansa suuntaan, jos työnantajapuolella on osaamisessa aukkoja. Vanhala varoitti tällaisesta ajattelusta.

– Näinhän voisi ajatella, mutta niin ei saa tehdä, koska seuraava sopimuskin on tehtävä. Jos on löytynyt luottamusta ja keskinäistä ymmärrystä, älä tee tuota liikettä, koska matka loppuu silloin aika lyhyeen.

Vanhalan mukaan Paperiliitossa on lähdetty neuvotteluihin sillä ajatuksella, että kaikki asiat käydään läpi, jotta tiedetään mitä tehdään – ”jos jotain tehdään”.

Petri Vanhalan mukaan Stora Enson sopimuksen synnyttyä uusia yrityksiä riittää Paperiliiton kanssa neuvottelupöytään joka päivälle. Metsäyhtiö UPM:n kanssa neuvotteluja ei tosin ole toistaiseksi päästy edes aloittamaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU