Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Metsäkeskustelu kuumenee – nyt puhuu Emma Kari: “On perusteetonta väittää metsäteollisuuden olevan ekologisesti kestävällä pohjalla”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Karin mukaan keskustelu EU:n metsästrategiasta paljastaa, että puolueet eivät edelleenkään myönnä luontokadon merkitystä.

Demokraatti

Demokraatti

“Siinä missä ilmastokysymykseen on jo jonkin verran herätty, ymmärrys juuri metsäluonnon monimuotoisuuden merkityksestä loistaa poissaolollaan. Luontokato on kuitenkin vähintään yhtä vakava globaali kriisi kuin ilmastokriisikin.”

Kari muistuttaa, että lämpöennätykset paukkuvat ja Kanadassa armeija evakuoi ihmisiä metsäpalojen tieltä. Myös Suomessa on jouduttu keskeyttämään kalastuslupien myyntiä, koska joet ovat muuttumassa liian kuumiksi vaelluskaloille.

Vihreät edellyttävät Karin mukaan myös niiden hallitusohjelman kirjausten noudattamista, joissa sitoudutaan ilmastonmuutoksen torjumiseen ja luontokadon pysäyttämiseen.

Tehometsätalous on Karin mukaan suurimpia uhkia suomalaisen luonnon monimuotoisuudelle. Enemmistö uhanalaisista lajeista elää metsissä.

“On perusteetonta väittää metsäteollisuuden olevan ekologisesti kestävällä pohjalla, kun suomalaisen metsäluonnon tila heikkenee Suomessa edelleen. Yhä useampi laji on vaarassa kuolla sukupuuttoon ja metsien luontotyypeistä 76 prosenttia on uhanalaisia. Ainakin olisi rehellistä myöntää, että jos muutoksia ei haluta tehdä, me emme pysäytä sukupuuttoaaltoa omassa maassamme”, Kari sanoo tiedotteessaan.

Sen sijaan, että luontokato olisi pysäytetty vuoteen 2020 mennessä, suomalaisessa metsäluonnossa on menty Karin mukaan huonompaan suuntaan.

Lisää aiheesta

“Tässä kaikessa piilee metsäteollisuudelle uhkien sijaan uusia mahdollisuuksia.”

“Samalla kun maailma valmistautuu YK:n biodiversiteettikokoukseen luontokriisin pysäyttämiseksi vuoteen 2030 mennessä, enemmistö suomalaisista poliitikoista tuntuu keskittyvän vastustamaan yhteistyötä ympäristökriisin torjumisessa.”

Karin mukaan kansallisesta päätösvallasta on tehty keppihevonen, vaikka kukaan ei ole sitä kyseenalaistanut. Tosiasiassa kyse on hänen mukaansa ympäristökysymysten ohittamisesta.

“Metsäpolitiikka aivan kuten energiapolitiikkakin kuuluvat jatkossakin jäsenvaltioille. EU:lla on kuitenkin toimivalta ympäristöasioissa, joita ei voi ratkoa ilman vaikutuksia jäsenvaltioiden metsäpolitiikkaan ja energiapolitiikkaan. Kyse on lopulta siitä, halutaanko ympäristökriisiä torjua. Suomalaisessa politiikassa toistuu jatkuvasti vaatimus hoitaa ympäristökysymyksiä omien toimien sijaan globaalilla tai EU-tasolla. Nyt kuitenkin vastustetaan juuri tätä. Luontokato ja ilmastokriisi eivät ratkea ilman yhteistyötä.”

Karin mukaan suomalainen metsäteollisuus voisi olla kansainvälinen esimerkki siitä, miten metsäinen maa voi pysäyttää sukupuuttoaallon. Tämä edellyttäisi kaikkien luonnontilaisten vanhojen metsien suojelemista, vähemmän avohakkuita, enemmän jatkuvaa kasvatusta, lisää lahopuita, metsäteollisuuden korkeampaa jalostusastetta ja pitkäikäisempiä tuotteita.

“Tässä kaikessa piilee metsäteollisuudelle uhkien sijaan uusia mahdollisuuksia.”

“Me olemme rikas, luontoa rakastava korkean osaamisen maa. Jos edes me emme kykene pysäyttämään luontokatoa omassa maassamme, miten voimme vaatia sitä meitä paljon köyhemmiltä mailta”, Kari sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE