Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Miapetra Kumpula-Natri painottaa oikeudenmukaisuuden huomioimista ilmastonmuutoksen torjunnassa

SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri.

YK:n ilmastokokous hyväksyi Pariisin ilmastotavoitteiden toimeenpanon sääntökirjan Puolan Katowicessa viikonloppuna. Sitä on määrä soveltaa vuodesta 2020 alkaen.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Ilmaston lämpeneminen pyritään rajoittamaan reilusti alle kahteen asteeseen.

SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri järjesti tänään eduskunnan Kansalaisinfossa tilaisuuden, jossa käytiin asiantuntijoiden voimin läpi Katowicen kokouksen tuloksia.

Kumpula-Natri osallistui itse Euroopan parlamentin edustajana Puolassa kokoukseen. Hän oli paikan päällä tarkkailijana.

Päällimmäisenä Kumpula-Natri kiinnitti huomioa siihen, miten hitaasti kansainvälinen järjestelmä reagoi ilmastonmuutoksen hoitamiseen. Näin siis siitä huolimatta, että syksyllä julkaistu IPCC:n ilmastoraportti ja tutkijoiden viesti on selvä: ilmastotoimia on kiristettävä viipymättä.

Kumpula-Natri painotti, miten IPCC:n raportti viimeistään kertoo, millainen ero pienelläkin lämpötilan nousulla voi olla säiden ja ekosysteemien muutoksiin. Tästä huolimatta Katowicessa ilmeni, että kaikille ei sopinut IPCC:raportin vakavasti ottaminen.

– Osa mietti jo, pitääkö luoda jokin rinnakkainen sopimusjärjestelmä maille, jotka haluaisivat tehdä enemmän, Kumpula-Natri kertoi.

Hän muistutti, että toisaalta tästä seuraisi nykyjärjestelmän murtuminen. Sen etu on kuitenkin se, että siinä kaikki maat ovat mukana.

Oikeudenmukaisuus huomioitava, mutta silti tärkeä päästä vaikuttamaan myös omalla kulutuskäyttäytymisellä.

Katowicessa paikalla oli 35 000 kokoukseen ilmoittautunutta. Mukana oli laajasti kansalaisyhteiskunnan edustajia ja yrityksiä. Tätä Kumpula-Natri pitää tärkeänä sitoutumisena. Sen vuoksi myös viesti ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeydestä leviää laajasti.

Kumpula-Natri peräänkuulutti Kansalaisinfossa, että ilmastonmuutoksen torjunnassa on haettava oikeudenmukaista siirtymää (just transition) ei vain globaalisti vaan myös yhteiskuntien sisällä. Yhteiskuntien eriarvoistumiskehitys pitää ottaa tosissaan.

Hän totesikin, ettei ilmastokeskustelu voi koskaan mennä esimerkiksi siihen, että koetaan että rikkaat voivat ostaa sähköauton ja köyhät eivät. Tai jos ”Pihtiputaan mummolla” on jo pieni hiilijalanjälki, tämäkin pitää huomioida, kun muutosta tehdään. Oikeudenmukaiset ratkaisut ovat tärkeitä.

– Mutta ihmisillä on oltava myös mahdollisuus valita ja osallistua kulutuskäyttäytymisellään aktiivisena yhteiskunnan osaisena ilmastonmuutoksen hidastamiseen ja lopettamiseen, hän toisaalta muistutti.

Kumpula-Natri sanoi, että yritysmaailman viesti on se, että teknologiat oikeastaan olisivat jo valmiina ilmastonmuutoksen torjuntaan. Toki niitä pitää vielä kehittääkin.

Suomen ja EU:n panosta ei pidä vähätellä.

Kumpula-Natrille henkilökohtaisesti Brasilian ympäristöministerin tapaaminen oli Katowicessa mieleenjäänyt kokemus.

– Uudesta presidentistä ja maatalousministeristä en ole kuulut kovin positiivisia viestejä, mutta ympäristöministeri heiltä on vihreä. Hänen harteillaan on tosi paljon, Kumpula-Natri kuvasi laajojen sademetsien maan tilannetta ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Brasilia on saamassa vuodenvaihteessa äärioikeistolaisen presidentin.

Katowicen lähellä Krakovassa ja Puolan hiilikaivosalueella ilman epäpuhtaudet ovat niin suuria, että yhden vuoden hengittelyä siellä voi verrata 3000 tupakan polttamiseen vuodessa.

– Vaikka sanottiin, että Puola pitää hiilestään kovasti kiinni, on siellä pakko syntyä myös toisenlaista näkemystä, kun tieto lisääntyy.

– Tärkeä viesti on, että katsotaan oma pesä kuntoon, tehdään paljon toimia, Kumpula-Natri sanoi ja viittasi niin Suomeen kuin EU:hun, jossa tehdään neljännes maailman BKT:stä.

Vaikka ”hiiletön Helsinki tai muoviton Mynämäki” ei vielä pelastaisi maapalloa, Kumpula-Natri painotti, miten EU:n ilmastotoimilla kokonaisuudessaan on jo velvoittavaa vaikutusta muullekin maailmalle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE