Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Mikä rooli on kenenkään sanomisilla?” – hallituksen asenne aikuiskoulutustukeen herättää kummastusta

LEHTIKUVA / RONI LEHTI
Metallialan opiskelua Turun aikuiskoulutuskeskuksessa.

Miksei hallitus kuuntele suomalaisia eikä asiantuntijoita, SDP:n kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Piritta Rantanen ihmettelee.

Demokraatti

Demokraatti

Hän viittaa aikuiskoulutustukeen, jota hallitus on lakkauttamassa. Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n kyselyn mukaan noin 74 prosenttia vastustaa tuen lakkauttamista, ja vain 17 prosenttia kannattaa lakkauttamista.

Jopa 56 prosenttia kokoomuslaisten kannattajista ei kannata lakkautusta, Rantanen huomauttaa.

– Suomalaisten ja eri yhteiskunnallisten toimijoiden mielipide on selvä: tukea ei pidä lakkauttaa. Lausuntokierroksella lähes kaikki kantansa ilmaisseet tahot suhtautuivat kielteisesti tuen lakkauttamiseen ja haluaisivat sen sijaan kehittää nykyistä järjestelmää, hän toteaa tiedotteessa.

Lausunnon antajia oli yhteensä 78 ja heistä vain kolme asiantuntijatahoa asettui tukemaan muutosta. Suomen Yrittäjät kannatti ainoana suorasanaisesti lakkauttamista, Rantanen kertoo.

ELINKEINOELÄMÄN keskusliitolla EK:lla ei ollut esityksen sisällöstä huomauttamista ja Finanssiala totesi kannattavansa nykyisillä ehdoilla olevan aikuistuen lakkauttamista. Se ehdotti aikuisten koulutuksen ja osaamisen vahvistamiseen kokonaisremonttia sekä aikuiskoulutustuen kehittämistä.

Jyväskylän Avoin yliopisto totesi puolestaan lausunnossaan, että hallitus on sitoutunut siihen, ettei se tee koulutusleikkauksia. Käytännössä aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan lakkauttaminen tarkoittaa noin 200 miljoonan euron leikkausta.

SDP KYSYI työministeri Arto Satoselta (kok.) viime kyselytunnilla vastausta siihen, miksei hallitus reagoi mitenkään lausuntokierroksen palautteeseen.

– Ministeri totesi, että aina kun jotain etuisuutta muutetaan niin suurin osa lausunnonantajista, on sitä vastaan. Mielestäni tässä on kyse jo järjestelmän halventamisesta. Mikä rooli on kenenkään sanomisilla tässä yhteiskunnassa, jos niille viitataan kintaalla, Rantanen ihmettelee.

Kyse on hänen mukaansa toimivan järjestelmän romuttamisesta ja taas uudelleen kasaamisesta tuhkasta.

– Tarjolla olisi ollut mahdollisuus korjata toimivaa järjestelmää paremmaksi. Hallitus sulki jälleen korvat ja toimii toisin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE