Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Millä tolalla on lehdistönvapaus Suomessa? – Toimittajien turvallisuudessa sijoitus alhaisin

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomi on edelleen viidentenä kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittaisessa lehdistönvapausindeksissä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Indeksi perustuu asiantuntija-arvioihin viidestä eri osa-alueesta. Toimittajien turvallisuutta koskevassa mittarissa Suomen sijoitus oli alhaisin, vasta 21:s. Viime vuonna vastaava sija oli 23.

-  Tämä merkitsee sitä, että toimittajien häirintä, maalittaminen ja vihapuhe ovat kaukana siltä tasolta, mitä Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa tulisi voida odottaa, Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Kaius Niemi sanoo tiedotteessa.

Hänen mielestään on myös huolestuttavaa, että Suomi on vasta 14. sijalla, kun lehdistönvapautta arvioidaan sosiokulttuurisilla mittareilla.

-  Se tarkoittaa käytännössä toimittajiin kohdistuvaa sosiaalista painetta esimerkiksi halventamisen muodossa.

Niemi kuitenkin luonnehti Suomen asemaa indeksissä varsin vakaaksi.

INDEKSIN kärkimaa oli viime vuoden tapaan Norja ennen Tanskaa ja Ruotsia. Suomen edelle ylsi myös Hollanti. Koko kärkikymmenikkö tuli Euroopasta. Yhdysvallat putosi 10 pykälää sijalle 55.

Tilanteen heikkenemistä Itä-Euroopassa Kaius Niemi pitää huolestuttavana. Esimerkiksi Slovakia putosi 12 pykälää sijalle 29.

-  Valitettavasti voi sanoa, että Putinin myrkky leviää EU:ssa. Unkari ja Slovakia ovat varoittavia esimerkkejä. Putinia myötäilevät poliitikot vievät elintilaa riippumattomalta journalismilta muuallakin. Etenkin Georgia on romahtanut indeksissä 26 sijaa alaspäin jo sijan sata huonommalle puolen.

Itä-Euroopan valopilkkuna oli Ukraina, joka nousi sodasta huolimatta peräti 18 pykälää sijalle 61. Vaikka Ukrainan lehdistönvapauden tila ei ole ongelmaton, on se esimerkiksi EU-maa Unkarin edellä.

Myös Puola ponnisti 50 parhaan joukkoon uuden hallituksen myötä.

MAAILMANLAAJUISESTI lehdistönvapautta uhkaa eniten hallitusten toiminta. Indeksissä oli keskimäärin heikentynyt eniten poliittista ympäristöä kuvaava mittari.

-  Valtiot ja muut poliittiset voimat ovat vähentäneet rooliaan lehdistönvapauden suojelussa. Tämä voimattomuus kulkee joskus käsi kädessä vihamielisempien toimien kanssa, jotka heikentävät journalistien roolia tai jopa välineellistävät mediaa häirintä- tai disinformaatiokampanjoiden kautta, RSF:n julkaisutoimen johtaja Anne Bocande toteaa.

Argentiina putosi peräti 26 sijaa 66:nneksi, kun tuore presidentti Javier Milei päätti sulkea maan suurimman uutistoimiston. Sijalla 174 oleva Kiina vangitsee edelleen eniten toimittajia maailmassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE