Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ministeri Timo Harakka: “Kiusaamiskampanja onnistui vääristelyssään”

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.).

Finnwatchin koordinoima verotuksen oikeudenmukaisuutta ja verovälttelyn pysäyttämistä vaativa #430miljoonaa-kampanja on nostattanut valtaisin somekohun.

Demokraatti

Demokraatti

Kampanjaa vastaan on Twitterissä käynyt erityisesti Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi, jonka mielestä kampanja on yrittäjä- ja yritysvastainen.

Närää on herättänyt nimenomaan se, että kampanjassa listaamattomien yritysten osinkoverotus liitetään verovälttelyyn.

Helsingin Sanomat haastatteli aiheesta työelämäprofessori Timo Viherkenttää, joka on asiantuntija vero-oikeudessa.

Muistiossaan Vesa Vihriälän talouspolitiikkaa pohtineelle työryhmälle Viherkenttä kannatti sitä, että  listaamattomien yritysten osinkoverotusta voisi säätää nykyistä kireämmäksi muutaman vuoden päästä.

Työelämäprofessori Vihriälän ryhmä on hahmotellut Suomen selviytymistä koronakriisistä.

Helsingin Sanomat kysyi Viherkentältä, voiko listaamattomien yritysten nykyistä verokohtelua sanoa verovälttelyksi?

– Kun meillä on tällainen lainsäätäjän rakentama verojärjestelmä, jonka mukaan yritykset ja yrittäjät elävät, niin eihän se ole verovälttelyä. Mutta jos selvää puhdasta työtuloa kanavoidaan yhtiömuotoon ja tehdään yhtiörakenteita, joilla ei ole muuta tarkoitusta kuin ansiotulojen verotuksen välttäminen – silloin voidaan puhua verovälttelystä, Viherkenttä vastasi.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka siteeraa Twitterissä HS:n artikkelia.

– “Viherkenttä on siltä osin samoilla linjoilla kuin #430-kampanja, että hänenkin mielestään listaamattomien yhtiöiden osinkoja verotetaan epäyhtenäisesti ja verotus on osittain hyvin lievää verrattuna esimerkiksi listattujen yritysten osinkojen verotukseen”, hän lainaa lehteä.

Harakan tviitti herättää keskustelua, johon ministeri myös vastaa.

– Jos toimittaja(t) tutustuisi itse kampanjaan 430.fi/pysaytetaan-ve niin huomaisi, että misään ei syyllistetä yrityksiä avokätisestä verokohtelusta – vaan haluttiin pysäyttää tulonmuunto. Kiusaamiskampanja onnistui vääristelyssään. Mutta itse asia ei muuksi muutu #430miljoonaa, Harakka kirjoittaa.

Keskustelun kuluessa #430miljoonaa-kampanjaa kuvataan muun muassa syyllistäväksi. Eräs keskustelija toteaa, että listaamattomien osinkoverotuksen epäyhtenäisyyden on luonut lainsäädäntö.

– Niinpä #430-kampanja syyllistää ihmisiä, jotka toimivat lain mukaan ja siksi ymmärrän heidän tuohtumuksen, yksi Twitterin käyttäjä kirjoittaa.

– Et vieläkään osoittanut, mikä kampanjamateriaalissa syyllistää lainkuuliaisia toimijoita. Ei se, että etujärjestö osoittaa loukkaantumista, tee sitä itsessään aiheelliseksi, Timo Harakka vastaa.

Etujärjestöllä Harakka viitannee Keskuskauppakamariin, jonka toimitusjohtaja on jo usean päivän ajan käynyt Twitterissä  kovaa taistelua kampanjaa vastaan.

Jo VM:n työryhmä esitti muutoksia.

Juha Sipilän (kesk.) kaudella SDP oli oppositiossa. Harakka johti tuolloin SDP:n vero-ohjelman tekoa.

“Valtiovarainministeriön asettama asiantuntijatyöryhmä osoitti toisen osinkoverotuksen aukon raportissaan 2017, joka koskee listaamattomien osakeyhtiöiden jakamia osinkoja36. Erityisesti varakkailla sijoittajilla ja yrittäjillä on mahdollisuus nostaa kevyellä verokannalla merkittäviä tuottoja osakeyhtiöstä. Osinkoveron huomattava huojennus kannustaa kanavoimaan työtuloja osakeyhtiöön. Se myös ohjaa pääomien tehottomaan käyttöön, kun varat kannattaa jättää osakeyhtiöön, vaikkei yhtiö tarvitsisi niitä liiketoimintaansa. Osinkoverotusta tulisi uudistaa työryhmän esittämän mallin pohjalta”, SDP:n vero-ohjelmassa todettiin.

SDP:n ohjelman viittaama Terhi Järvikareen johtama yritysverotuksen asiantuntijaryhmä vaati muutoksia listaamattomien osakeyhtiöiden osinkoihin.

Järvikareen työryhmä ehdotti seuraavia muutoksia:

– Huojennetun osingon laskennassa käytettävä tuottoprosentti alennettaisiin 8 prosentista 4 prosenttiin.

– Osingon veronalainen osuus korotettaisiin 25 prosentista 40 prosenttiin.

– Huojennetusti verotetun osingon 150 000 euron raja poistettaisiin.

– Tuottoprosentin ylimenevä osa osingosta olisi 75-prosenttisesti ansiotuloa kuten nykyisinkin.

Nykyisessä hallitusohjelmassa ei suoraan puhuta listaamattomien yritysten verotuksesta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE