Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

D-analyysit

Minne Trump vielä päätyy?

Lehtikuva
Pääkirjoitukset

Rane Aunimo

Kirjoittaja on Demokraatin va. päätoimittaja.

Yhdysvaltojen presidentinvaalien yhteydessä tunnetaan käsite ”lokakuun yllätys”, jolla viitataan juuri h-hetken alla tulevaan skandaaliin tai muuhun mullistavaksi nähdyn tiedon julkaisuun, jonka on tarkoitus, mahdollisuus tai toive muuttaa vaalien asetelmia ja vaikuttaa lopputulokseen. Viime kerralla kohistiin Hillary Clintonin sähköposteista.

Rane Aunimo

Demokraatti

Kansallisissa, mutta myös vaalien ratkaisun kannalta olennaisten vaa’ankieliosavaltioiden mittauksissa selvästi alakynnessä olevan presidentti Donald Trumpin koronatartunta on vuoden 2020 presidentinvaalien eittämätön lokakuun yllätys. Jopa sellainen, että Anne Applebaumin kaltainen Pulitzer-palkittu toimittaja ja historioitsija ehti aluksi epäillä monen muun tavoin koko tartuntaa lavastetuksi ja jonkinlaiseksi yritykseksi kääntää presidentin suosion kurssia. Tämä vain alleviivaa Trumpin ja aiko­jen poikkeuksellisuutta, kun täys­järkiset ihmisetkin pitävät käytännössä mitä tahansa mahdollisena.

Kiistääkö hän tuloksen ja millä keinoin?

Trump on omalla käytöksellään kaikin tavoin vähätellyt koronan riskiä ja jopa avoimesti pilkannut demokraattien ehdokkaan Joe Bidenin, 77, maskinkäyttöä. Trump on 74-vuotiaana itsekin riskiryhmää, eikä omahyväinen öykkäröinti todistetusti suojannut tartunnalta. Yhdysvalloissa on kuollut yli 200 000 henkilöä koronatartuntaan.

Maailman mahtavimman valtion päämiehen sairastuminen koronakriisin keskellä vain kuukautta ennen vaaleja merkitsee muutenkin kaoottisen tilanteen leviämistä entisestään. Näyttää siltä, että Trump tervehtyi vielä kampanjoimaan. Edelleen ilmassa on kysymys, mitä presidentti aikoo tehdä mahdollisen vaalitappion jälkeen. Kiistääkö hän tuloksen ja millä keinoin?

On syytä odottaa, että vaalitaistelun huipennuksesta tulee ennenkuulumattoman sekava. Kyselyiden perusteella Trump tarvitsee ihmeen voittaakseen, luokkaa Bidenin vakavan sairastumisen tai mittauslaitosten uuden totaalisen epäonnistumisen mitata Trumpin todellista kannatusta.  Nykyinen asema on suojannut raskailta rikossyytteiltä, mutta ilman presidentin viittaa asetelma on aivan toinen. Vasta silloin nähdään, mihin modernin läntisen historian repivin presidenttiys huipentuu ja minne presidentti itse päätyy.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE