Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Miten käy alkoholilain? – eduskunnassa tänään äänestys

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Eduskunta äänestää tänään hallituksen alkoholilain muutosesityksen etenemisestä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hallitus haluaa tuoda vähittäiskauppoihin enintään kahdeksanprosenttiset, käymisteitse valmistetut alkoholijuomat eli lähinnä oluet, siiderit ja viinit.

Nykyisin vähittäiskaupassa myytävän alkoholin prosenttiraja on 5,5, eikä valmistustapaa ole rajoitettu. Hallituksen esityksen mukaan yli 5,5-prosenttisia etanolipohjaisia long drink -juomia saisi siis jatkossakin vain Alkosta.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti mietinnössään poikkeuksellisesti hallituksen esityksen hylkäämistä, kun kristillisdemokraattien Päivi Räsänen äänesti asiassa opposition rinnalla. Hallituspuolueiden edustajat tekivät mietintöön vastalauseen.

Vastalause todennäköisesti voittaa äänestyksessä, koska hallituspuolueilla on eduskunnassa enemmistö ilman kristillisdemokraattejakin. Se tarkoittaisi, että esitys käy mutkan vielä suuren valiokunnan käsiteltävänä ja palaa sitten takaisin eduskunnan täysistunnon lopullisesti päätettäväksi.

TÄNÄÄN äänestettäneen myös vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Atte Harjanteen ehdotuksesta.

Sen mukaan hallituksen esitystä muutettaisiin siten, että siitä poistettaisiin viittaus käymisteitse valmistamiseen. Harjanne ehdotti keskiviikkona täysistuntokeskustelussa, että käsittelyn pohjaksi otettaisiin tämän mukainen lakiehdotus. Vihreiden Fatim Diarra kannatti Harjanteen ehdotusta.

Myös tässä äänestyksessä hallituspuolueiden linja voittanee.

Valmistustaparajoitetta on arvosteltu siitä, että se asettaa juomien valmistajat eriarvoiseen asemaan ja voi joidenkin tulkintojen mukaan siksi olla EU-oikeuden vastainen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE