Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Moni suomalainen syö liikaa sokeria, mutta asiantuntijat nostavat esiin kavalampia ongelmia

Noin joka kolmas suomalaisnainen ja noin joka neljäs suomalaismies syö liikaa sokeria. Lisätty sokeri saisi kattaa korkeintaan kymmenen prosenttia päivittäisestä energiansaannista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Terveellisillä ruokailutottumuksilla suositus ei ylity, eli sokeria saadaan liikaa sokerijuomista, makeisista ja erilaisista makeista jälkiruoista, kertoo Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.

– Kokonaiskuvaa katsottaessa sokerin käyttö ei ole Suomessa kuitenkaan kovin suuri ongelma. Esimerkiksi suolaa syö liikaa lähes jokainen suomalainen, ja vain neljännes suomalaisista syö riittävästi kuitua, Fogelholm sanoo.

Samaa mieltä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Heli Kuusipalo. Hänen mukaansa selvästi sokeria suurempi ongelma on se, että monen suomalaisen ruokavalio on muuttunut entistä rasvaisemmaksi ja proteiinipitoisemmaksi.

Suomalaisten sokerin käyttö on vähentynyt entisestään viimeisten kymmenen vuoden aikana. Kuusipalo arvelee, että taustalla on yleinen tietoisuus sokerin haitallisuudesta. Moni potee jopa ”hiilihydraattikammoa”, joka yltää lisätyn sokerin lisäksi myös terveellisiin hiilihydraatteihin.

Haima koetuksella

Fogelholm kertoo, että alle kymmenen prosentin saantisuosituksen ei sokerin käytössä tarvitse mennä. Jos sen sijaan suositus ylittyy selvästi ja pitkäaikaisesti, sokerin käyttö alkaa aiheuttaa haittoja.

Runsas sokerin saanti vaikuttaa elimistön rasva-aineenvaihduntaan nostamalla rasva-arvoja. Tämä voi pitkän ajan kuluessa altistaa sydän- ja verisuonisairauksille.

Myös haima kuormittuu joutuessaan jatkuvasti pitämään veren sokeripitoisuuden tasaisena. Tämä taas voi altistaa kakkostyypin diabetekselle.

– Kun asiaa katsotaan yleisesti terveyden kannalta, sokeri tuo elimistöön energiaa, mutta ei yhtään vitamiineja eikä kivennäisaineita. Suuri määrä sokeria siis tavallaan laimentaa ruokavalion ravintoainetiheyttä, mikä heikentää ihmisen yleisterveyttä ja voi myös altistaa aiemmin mainituille sairauksille.

Virvoitusjuomien vaaravyöhyke

Fogelholmin mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmisillä, jotka käyttävät paljon sokeria ja erityisesti sokerivirvoitusjuomia, on yleensä muutenkin epäterveellinen ruokavalio. Tämä voimistaa sokerin epäterveellisiä vaikutuksia entisestään.

Jos taas ruokavalio on muuten terveellinen, mutta syystä tai toisesta vain sokeria saadaan liikaa, haittojen todennäköisyys pienenee. Näin on myös ihmisillä, jotka harrastavat paljon liikuntaa.

Kuusipalo muistuttaa, että myös hammasterveyden näkökulmasta sokerin käyttöä on tärkeä rajoittaa. Aterioiden, välipalojen ja muun kuin veden juomisen välissä pitäisi olla vähintään kahden tunnin taukoja.

Jos suuria määriä sokeria käyttävä ihminen tiputtaisi sokerin käyttönsä normaalille tasolle, hyödyt näkyisivät elimistön rasva-aineenvaihdunnassa jo muutamassa kuukaudessa. Fogelholm ja Kuusipalo suosittelevat maltillisia muutoksia kerrallaan.

Ensimmäinen ja tärkein askel voisi olla sokerijuomien vaihtaminen keinomakeutettuihin juomiin.

STT–Janita Virtanen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE