Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Näin käy, kun Kremlin suosio hiipuu? – kansanedustaja passitetaan suurlähettilääksi Afrikkaan

LEHTIKUVA / AFP PHOTO / MAX VETROV

Aikoinaan Venäjän miehittämän Krimin syyttäjänä toiminut Natalia Poklonskaja nimettiin keskiviikkona Venäjän suurlähettilääksi Kap Verdelle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pestin katsotaan kertovan siitä, että Poklonskaja, 41, on menettänyt Kremlin suosion.

Selkänsä Ukrainan hallitukselle kääntänyt Poklonskaja nimettiin Krimin tasavallan johtavaksi syyttäjäviranomaiseksi vuonna 2014, kun Venäjä oli liittänyt Ukrainalle kuuluvan niemimaan itseensä. Hän puolusti vahvasti Krimin liittämistä Venäjään.

Ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan syyttäjän univormussa esiintynyt Poklonskaja nousi etenkin japanilaisten keskuudessa internetilmiöksi, josta tehtiin animetyylistä fanitaidetta.

Venäjän hallinnon suosioon noussut Poklonskaja valittiin Venäjän duumaan vuonna 2016 valtapuolue Yhtenäisen Venäjän listalta. Hänen äänestyskäyttäytymisensä ja toisinaan voimakkaat lausuntonsa kuitenkin murensivat hänen asemaansa. Poklonskaja oli vuonna 2018 ainoa Yhtenäisen Venäjän kansanedustaja, joka äänesti presidentti Vladimir Putinin hallinnon epäsuosittua eläkeiän nostoa vastaan.

Pesti vie hänet kauas venäläisen politiikan polttopisteestä.

Kreml ei halunnut Poklonskajan hakevan enää jatkokautta duumassa tämän vuoden vaaleissa. Sen sijaan hän sai suurlähettiläspestin Kap Verdelle, joka on noin 550  000 asukkaan saarivaltio Afrikan länsirannikolla. Pesti vie hänet kauas venäläisen politiikan polttopisteestä.

Yhdysvaltain ja EU:n pakotelistalla Krimin-aikojensa takia oleva Poklonskaja sanoi Instagramissa, että nimitys on ”suuri kunnia.”

Poklonskaja on profiloitunut Venäjän viimeisen tsaarin, vuonna 1918 teloitetun Nikolai II:n ihailijana, ja on kantanut tämän muotokuvaa voitonpäivän paraatissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE