Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Näin Suomeen saadaan satoja työntekijöitä – Ministeri: ”Sopii vaikeasti oikeustajuun”

Lehtikuva / Jussi Nukari

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) uskoo, että sadat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voisivat saada työperäisen oleskeluluvan, jos työvoiman tarveharkinnasta luovuttaisiin. Mykkäsen mukaan tarveharkinnasta luopuminen oli esillä myös hallituksen kevään kehysriihessä.

Simo Alastalo

– Ratkaisua ei saatu, Mykkänen totesi sisäministeriön taustatilaisuudessa keskiviikkona.

Mykkänen poistaisi EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tulevan työvoiman tarveharkinnan kokonaan, jolloin työperusteinen oleskelulupa ei olisi kiinni siitä onko työpaikkaan tarjolla suomalaisia työnhakijoita. Mykkänen perustelee kantaansa muun muassa oikeudenmukaisuudella.

– Se sopii osaltaan vaikeasti oikeustajuun, kun täällä jo työllistynyt ihminen pitääkin irtisanoa ja lähettää pois. Meillä on aika paljon turvapaikanhakijoita, jotka eivät täytä kansainvälisen suojelun kriteerejä mutta ovat työllistyneet.

”Maahanmuuton täytyy olla aitoa.”

Mykkänen pitäisi kuitenkin kiinni oleskeluluvan edellyttämistä tulorajoista, koska pelkästään oleskeluluvan saamiseksi solmituissa työsuhteissa on hänen mukaansa väärinkäytön riski.

– Maahanmuuton täytyy olla aitoa, koska sillä pystytään pitämään myös työperäistä maahanmuuttoa hyväksyttävänä.

Työperäisen oleskeluluvan myötä Suomeen jäävien turvapaikanhakijoiden joukko olisi Mykkäsen mukaan joka tapauksessa melko pieni vaikka tarveharkinta poistettaisiin.

– Jos meillä on 10 000 kielteisen päätöksen saanutta ihmistä, joilla pyörivät uusintahakemukset ja valitukset, niin heistä on töissä prosenteissa pieni vähemmistö. Useimmilla töihin pääsyä vaikeuttavat kielitaitovaatimukset.

Muutamakin prosentti toisi Suomeen lisää kaivattua työvoimaa.

– Kyllä siellä helposti sadoista puhutaan vähintään ja se voisi olla lisääntymään päin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE