Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

3.11.2022 06:24 ・ Päivitetty: 3.11.2022 06:24

Nato-sopimus lähtee lausuntokierrokselle – työryhmä: kyse ei ole merkittävästä toimivallan siirrosta

AFP / LEHTIKUVA / KENZO TRIBOUILLARD

Luonnos hallituksen esitykseksi Pohjois-Atlantin sopimuksen eli sotilasliitto Naton perustamissopimuksen hyväksymisestä on lähetetty lausuntokierrokselle.

Demokraatti

Demokraatti

Luonnoksen on valmistellut ulkoministeriön työryhmä.

Samalla esitetään Pohjois-Atlantin liiton, kansallisten edustajien ja kansainvälisen henkilöstön asemasta tehdyn sopimuksen hyväksymistä. Sopimus koskee Naton oikeushenkilöllisyyttä ja Naton henkilöstön erioikeuksia sekä vapauksia.

Hallituksen esitysluonnoksessa työryhmä on arvioinut Pohjois-Atlantin sopimuksen suhdetta perustuslakiin. Se esittää johtopäätöksenään, että sopimus olisi Suomen täysivaltaisuuden ja kansainväliseen yhteistyöhön osallistumisen kannalta ongelmaton, ja että kyse ei ole merkittävästä toimivallan siirrosta kansainväliselle järjestölle.

Työryhmän mukaan siksi eduskunnan päätös sopimuksen hyväksymisestä voitaisiin tehdä yksinkertaisella enemmistöllä.

Työryhmä toteaa, että Pohjois-Atlantin sopimukseen liittymisen ei katsota vaikuttavan Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen päätöksentekojärjestelmään, maanpuolustusvelvollisuuteen eikä tasavallan presidentin tehtävään Puolustusvoimien ylipäällikkönä.

ESITYSLUONNOKSESSA todetaan, että sopimusvelvoitteista ei aiheudu välttämättömiä muutostarpeita kansalliseen lainsäädäntöön. Jäsenyyteen liittyvät mahdolliset myöhemmät lainsäädäntötoimet voidaan toteuttaa erillisillä säädöksillä.

Työryhmä tarkasteli myös Pohjois-Atlantin sopimukseen liittymisen keskeisimpiä vaikutuksia, jotka koskettavat erityisesti ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan aloja. Työryhmä tunnisti lisäksi jäsenyydestä seuraavia taloudellisia ja henkilöstövaikutuksia, jotka täsmentyvät jäsenyyden aikana.

Naton jäsenenä Suomen on lisäksi liityttävä Naton muihin sopimuksiin, jotka koskevat joukkojen asemaa, tietoturvallisuutta sekä puolustushallinnon alan tietojen suojaamista 12 kuukauden kuluessa Suomen liittymiskirjan tallettamisesta. Näille sopimuksille pyydetään eduskunnan hyväksyntää erillisillä hallituksen esityksillä.

Hallituksen esitysluonnoksen valmisteluun osallistuivat tasavallan presidentin kanslian, valtioneuvoston kanslian, ulkoministeriön, oikeusministeriön, sisäministeriön, puolustusministeriön, valtiovarainministeriön, liikenne- ja viestintäministeriön sekä liikenne- ja viestintäviraston Traficomin edustajat.

Naton jäsenvaltioista Unkari ja Turkki eivät ole vielä ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksia. Suomen liittyminen Natoon vaatii vielä myös eduskunnan hyväksynnän.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU