Turva – Hymy

”Ne ovat ihan p:stä, kauniisti sanottuna” – Kike Elomaa moittii soittolistat, epäilee monien artistien levyjen päätyvän suoraan roskiin

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kansanedustaja Kike Elomaa haluaa radioihin nykyistä monipuolisemmin musiikkia.

Kansanedustaja, laulaja RitvaKike” Elomaa (ps.) jakoi eduskunnassa joulun alla lahjalevyjä, jossa on hänen omia laulujaan. Myynnissä levy ei ole.

Elomaa kertoo haluavansa viestiä levyllään, että Suomessa on ainoastaan pieniä paikallisradioita, ei enää kovin montaa, jotka soittavat suomalaisten musiikintekijöiden ja esittäjien omakustannelevyjä.

– Ne eivät pääse oikeastaan enää ollenkaan suurten radiokanavien soittolistoille. Siellä on yleensä aina se määrätty porukka, jonka levyt soivat. Ne ovat ihan hyviä, mutta nämä eivät pääse koskaan niihin, Elomaa sanoo.

Elomaan levyllä on hänen vanhoja lähinnä iskelmällisiä nauhoituksiaan mutta myös täysin uusiksi tehty kappale Suomi on mun maa. Viime viikolla se oli paikallisradioin neljänneksi soitetuin kappale.

”Nykyään minä epäilen, ne menevät suoraan roskikseen.”

Elomaa on närkästynyt suurten radiokanavien soittolistoihin.

– Ne ovat ihan p:stä, kauniisti sanottuna. Se on väärin. Ennen vanhaan oli niin, että musiikintekijät ja esittäjät lähettivät levynsä, he pääsivät haastatteluun ja levy soitettiin ainakin jonkun kerran. Nykyään minä epäilen, ne (levyt) menevät suoraan roskikseen eikä niitä oteta ikinä mihinkään soittolistoille, Elomaa sanoo.

Soittolistat ovat sinänsä pitkäaikainen keskustelun ja kritiikin aihe. Elomaa toivoo yhä, että jokin muuttuisi.

– Meillä on valtavan suuri määrä porukkaa, jotka tekevät tätä musiikkia työkseen ja esittävät sitä työkseen. Se on meille kansallisesti hyvin tärkeää, että meidän oma iskelmä- ja pop-musiikkimme myös pysyy hengissä samoin kuin tanssilavat. Se ei onnistu, jos sitä musiikkia ei kuule missään enää.

Elomaa aikoo pitää asiaa esillä.

Elomaa toivookin, että radio- ja tv-kanavat huomioisivat nykyistä laajemmin suomalaisia musiikintekijöitä.

– On porukkaa, jotka ovat pilvin pimein tehneet keikkaa, eivät ne pääse koskaan televisioon eikä mihinkään esiintymään. Se on aika sääli, koska kuitenkin tuolla kentällä tykätään. Sitten kun teet hyvin oman ammattisi ja esiinnyt ja teet sitä työksesi, niin kyllä jokainen haluaa sitä kannustusta ja myös, että pystyy seuraavan levyn tekemään.

– Minulle usein vastataan niin, että sitä soitetaan radiokanavilla, mitä kansa haluaa. Tämä ei pidä paikkaansa. Jos musiikki ei soi koskaan…eiväthän ihmiset voi edes tietää, että sellainen levy tai kappale on olemassa.

Elomaa sanoo, että aikoo pitää asiaa nyt esillä muun muassa lähettelemällä aiheesta lehtiin mielipidekirjoituksia.

– Tämä on kädenojennus, laitetaan tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti musat soimaan.

Keskustelua aiheesta

”Nyt on selityksen paikka” – Rinne vaatii Sipilältä selitystä Lindströmin puheille yleissitovuudesta: Onko tämä hallituksen virallinen kanta?

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kuvattuna eduskunnassa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii pääministeri Juha Sipilää kertomaan hallituksen kannan yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Työministeri Jari Lindström (sin.) antoi MustReadin haastattelussa ymmärtää, että edessä on keskustelu työehtosopimusten yleissitovuudesta ja irtisanomissuojasta.

– Kuinka paljon työministeri haluaa leikata suomalaisten palkkoja? Onko tämä hallituksen virallinen kanta? Pääministeri Sipilä piileksi työttömiä rankaisevan aktiivimallin kohdalla liian pitkään. Sama peli ei vetele enää. Sipilän on kerrottava suoraan, aikooko hallitus kajota yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Nyt on turha leikkiä kuurupiiloa. Nyt on selityksen paikka, Rinne vaatii tiedotteessa.

Rinne sanoo, että Sipilän hallituksen aikana palkansaajia ja työttömiä on kuritettu kohtuuttomasti.

– Pakkolaeista tunnettu Sipilän hallitus on heikentänyt ihmisten toimeentuloa. Lomarahoja on leikattu. Taloustilanteen aiheuttama lasku on maksatettu pieni- ja keskituloisilla palkansaajilla ja työttömillä ihmisillä. Työttömien rankaisumalli ei olekaan viimeinen asia, vaan lisää on tulossa. Nyt työministeri puhuu yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan koskemisesta. Sipilän on vihellettävä peli poikki, Rinne vaatii.

Rinne huomauttaa, että SDP on useaan otteeseen esittänyt vaihtoehtoja hallituksen talouspolitiikalle ja tarjonnut keinoja parantaa työllisyyttä.

– SDP:n yksi tärkeimmistä tehtävistä on palauttaa suomalainen luottamusyhteiskunta takaisin. Yksi konkreettinen esimerkki on se, että työllisyyttä voidaan parantaa ilman, että työttömiä rangaistaan. Siksi SDP on luvannut, että perumme työttömiä rankaisevan aktiivimallin ja uudistamme työllisyyspolitiikkaa niin, että työttömiä tuetaan ja autetaan. Se on pohjoismainen tapa hoitaa työllisyyttä.

Keskustelua aiheesta

Kommentti: Pitäisikö olla huolissaan? – Mihin katosi Petteri Orpo?

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Mihin katosi Petteri Orpo?

Mieltäni on kaihertanut jo pidempään kysymys, mihin on kadonnut kokoomuksen johtotähti, varapääministeri ja puheenjohtaja Petteri Orpo? Hän on ollut jo pitempää hiljaa kuin…niin no hienommin ilmaistuna…kuin pissi housuissa.

Ensin ajattelin syyksi vuodenaikaa, olihan joulu ja mielelläni sallin poliitikoillekin joululoman. Mutta nyt on kohta jo helmikuu ja hiljaisuus jatkuu. Tähän huopatossutehtaan haalausporukkaan ovat yhtyneet muutkin kokoomuslaiset valtuutetusta kansanedustajiin ja ministereihin.

Ihmetykseni vain lisääntyi, kun huomasin presidentinvaalien olevan ihan ovella. Kokoomukselta ei ole tullut viime aikoina yhtään kannanottoa, jossa olisi pohdittu näihin vaaleihin liittyviä teemoja. Ei ulkopolitiikkaa, ei nato-kannanottoja. Ei siis mitään.

Orpolle riittää, että kansanliikkeen sitoutumaton ehdokas vetelee omia linjojansa.

Toisaalta luulisi, että gallupeissa maan suurimmalla puolueella olisi ollut edes jotain sanottavaa vaikkapa presidentin tehtävistä. Vaalithan ovat kuitenkin vain joka kuudes vuosi.

Vai haluaako kokoomus, että presidentin tehtävistä keskustellaan vasta sitten, kun sen entinen puheenjohtaja ei ole ehdolla?

Kysymykseen ei vastaa kukaan. Kokoomus näyttelee kuollutta.

 

Heinäluoma – Maailma minuutissa: Nämä neljä tekijää ovat Suomen Nato-kannan takana

Kuva: Pekko Korvuo

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) tarttuu tällä viikolla Ruotsin Sälenissä pidetyn turvallisuuskonferenssin käynnistämään Nato-keskusteluun. Tviitin murtajassa puolestaan pohditaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin terveyttä.

Videon kuvaajana sekä editoijana toimii Pekko Korvuo.

Tarja Halonen: Äänestäminen on erinomainen tapa kunnioittaa sadan vuoden itsenäisyyttä

Kuva: Kari Hulkko
Viime eduskuntavaaleissa Tarja Halonen äänesti ennakkoon Helsingin kaupungintalolla.

Presidentti Tarja Halonen kehottaa Twitterissä kansalaisia käyttämään äänioikeuttaan.

Äänestäminen on tietysti aina tärkeää, ja nyt se on samalla erinomainen tapa kunnioittaa käytännössä Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys jatkuu 23.1. saakka.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Ministeri äimän käkenä: ”Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) painottaa, että perhevapaaneuvottelut ovat vielä kesken. HS uutisoi tänään, että ”sinisten leirissä hanketta pidetään jo lähes kuopattuna”.

– Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut. Neuvotteluthan ovat vielä kesken ja toteuttamiskelpoista mallia etsitään.

Mattilan mukaan siniset haluaa saada perhevapaauudistuksen maaliin siinä missä muutkin hallituspuolueet.

– Joitain uudistuksia on tarpeen tehdä. Sovitut reunaehdot ovat toki tiukat.

Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä.

Hän pitää työnantajien roolia merkittävänä, kun keskustellaan miesten jäämisestä perhevapaille.

– Meillähän on jo joustoja perhevapaiden käytössä. Kotihoidontuella lasta voi hoitaa kumpi tahansa vanhemmista kolmevuotiaaksi asti.

Mattila toivoo työelämään enemmän joustoa ja myönteisempää suhtautumista osa-aikatyöhön ja lyhyempään työviikkoon.

– Ja tietenkin myönteisempää ja kannustavampaa otetta isien mahdollisuuteen perhevapaiden käyttöön. Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä. Meille ensisijaista on, että perheiden vapaus päättää vapaiden käytöstä säilyy.

Siniset tekee ministerin mukaan parhaansa, että hallitus pääsee perhevapaauudistuksesta soputulokseen.