Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Neuvottelujen etenemisestä ei ole kuulunut pihaustakaan” – kansanedustaja ihmettelee, missä uusi MAL-sopimus viipyy

Jukka-Pekka Flander / SDP

Kansanedustaja, ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma (sd.) ihmettelee radiohiljaisuutta käynnissä olevista MAL-sopimusneuvotteluista. Hän muistuttaa hallitusta kaupunkien merkityksestä koko Suomen kasvulle.

Demokraatti

Demokraatti

– Syyskuussa alkaneet neuvottelut MAL-sopimusten päivittämiseksi ovat parhaillaan käynnissä, mutta kevään aikana neuvottelujen etenemisestä ei ole kuulunut pihaustakaan, vaikka valmista olisi tarkoitus tulla pian. Missä vaiheessa neuvottelut tällä hetkellä siis oikein ovat, Eveliina Heinäluoma kysyy tiedotteessa.

Heinäluoma muistuttaa, että valtion ja Suomen suurimpien kaupunkien väliset maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) -sopimukset ovat yksi tärkeimmistä työkaluista Suomen kasvun vetureina olevien kaupunkien kehityksen vauhdittamiseksi.

– Erityisesti pääkaupunkiseudun väestökehitys on ollut korona-ajan lyhyen notkahduksen jälkeen kovassa kasvussa. Helsingin asukasmäärä kasvoi viime vuonna ennätyksellisen paljon lähes 11 000 hengellä ja 1,6 prosentilla, ja samanlaisia lukemia on nähty Vantaalla ja Espoossa. Sopimus onkin erittäin tärkeä väline seudun kaupunkien yhteisvastuullisen asuntopolitiikan toteuttamisessa, Heinäluoma sanoo.

Kaupunkien nopea kasvu edellyttää Heinäluoman mukaan pitkäjänteistä päätöksentekoa sekä toimivaa yhteistyötä valtakunnan ja kaupungin päättäjien välillä, jotta kaupungin kasvun tuomia mahdollisuuksia ei hukata.

– MAL-sopimuksissa määriteltävät tavoitteet riittävästä asunnontuotannosta ja joukkoliikenteen kehittämisestä ovat tärkeitä, jotta asumisen ja liikkumisen kustannukset kaupunkilaisille voivat säilyä kohtuullisina, Heinäluoma sanoo.

– Ilman näitä tavoitteita voi erityisesti työvoiman saatavuuteen muodostua ikäviä pullonkauloja, mikäli asumisen ja liikkumisen kustannukset nousevat kaupungeissa liian korkeiksi pieni- ja keskituloisille. MAL-neuvottelujen vieminen maaliin olisikin tärkeää koko Suomen kannalta ja siksi sen tulisi olla myös hallituksen prioriteettilistalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE