Politiikka

”Neuvottelukierros etenee aivan EK:n pelikirjan mukaan” – Pron Malinen: Työnantajapuoli koordinoi toimintaansa tiukasti

Kari Hulkko
– Valitettavasti neuvottelupöydissä on myös näkynyt vastapuolen halua sanella eikä sopia, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo.
Kari Hulkko
– Valitettavasti neuvottelupöydissä on myös näkynyt vastapuolen halua sanella eikä sopia, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo.
Kari Hulkko
– Valitettavasti neuvottelupöydissä on myös näkynyt vastapuolen halua sanella eikä sopia, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo.

Meneillään oleva työmarkkinakierros on osoittanut, että työehdoista sopiminen on murroksessa.

Palkansaajaliikkeen uudistuminen keskitettyjen ratkaisujen jälkeiseen aikaan on vielä kesken. Liittojen yhteisten tavoitteiden asettaminen, sekä tiedon jakaminen keskinäisellä luottamuksella ovat peruskiviä uudistumisessa, todettiin tänään Ammattiliitto Pron edustajiston kokouksessa Kirkkonummen Majvikissa.

Ammattiliitto Pron edustajiston kokouksessa keskeiseksi huolenaiheeksi nousi suomalaisen työmarkkinapolitiikan nykytila.

Pron aikaansaamat työehtosopimukset osoittavat liiton tiedotteen mukaan, että liittokierroksella kyetään vastuullisiin ratkaisuihin. ”Kuitenkin työnantajapuolen tiukka keskinäinen koordinaatio ja neuvottelukulttuurin rapautuminen ovat näyttäneet, että ammattiliitoilla on petrattavaa jotta palkansaajien ääni kuuluu neuvottelupöydissä myös jatkossa kirkkaasti.”

– Seurauksena keskitettyjen sopimusten lopettamisesta työnantajapuoli koordinoi kulissien varjoissa toimintaansa tiukasti, kun taas palkansaajapuolella olisi paljon tehtävää yhteistyön parantamiseksi, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo.

Uusissa työehtosopimuksissa palkankorotusten katoksi on muodostunut teollisuuden päänavaus 3,2 prosenttia.

– Tähän mennessä solmittujen sopimusten palkankorotukset osoittavat selvästi sen, että yksikään työnantajaliitto ei hyväksy uutta sopimusta ilman laajempaa työnantajapuolen siunausta, Malinen jatkaa.

”Kiukuttelu ja huutaminen ovat ilmeisesti työnantajapuolella joidenkin käsitys neuvottelutaidosta.”

– Neuvottelukierros etenee nyt aivan EK:n pelikirjan mukaan. Etelärannassa yhteistyö pelaa, kun taas me ammattiliitoissa olemme unohtaneet että joukossa on voimaa. Esimerkiksi paikallista sopimista työnantajaliitot ovat halunneet lisätä jokaisessa neuvottelupöydässä ainoastaan työnantajan direktio-oikeuden vahvistamisella, Malinen toteaa.

– Valitettavasti neuvottelupöydissä on myös näkynyt vastapuolen halua sanella eikä sopia. Kiukuttelu ja huutaminen ovat ilmeisesti työnantajapuolella joidenkin käsitys neuvottelutaidosta, Malinen lisää.

Pron edustajisto katsoo, että keskitettyjen palkkaratkaisujen jälkeisessä maailmassa myös palkansaajakeskusjärjestöillä ja järjestöjen yhteenliittymillä on paikkansa.

– Keskusjärjestöjen on kuitenkin kyettävä uudistamaan rakenteensa ja toimintatapansa jotta ne palvelisivat tarkoitustaan myös jatkossa.

Ammattiliitto Pron jäseniä ovat yksityisen sektorin koulutetut esimiehet ja asiantuntijat, alaan katsomatta. Se on toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n suurin yksityisalojen jäsenliitto.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat